Eerste outdoor concours gestart

Nieuws

Het 36e Oranjeconcours in De Bilt laat zich het beste samenvatten als zonnig en fris. Dit gold zowel voor het weer als de paarden. Bij deze start van het seizoen moesten hier en daar nog wat knopjes op de juiste wijze worden afgesteld. Toch waren er zeker ook al hele goede en bevestigde verrichtingen. Bij de Friezen viel Joppe (v. Maurus) met Henk Hammers van meet af aan wel op in de limietklasse. Joppe stond voor het eerst voor de sjees maar liep alsof hij al vaker had meegelopen. Hij was mooi ruim en sterk in het voorbeengebruik en werd door de jury unaniem op nummer één gezet. Douwe van R (v. Maurits) met Jolanda Schreuder volgde. In de overkamping van de ereklasse bleek de eensgezindheid binnen het jurykorps te ontbreken. Elk jurylid had een andere winnaar, iets wat best opmerkelijk is. Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen) liep eigenlijk de hele wedstrijd al met heel veel front, zakte in de overkamping iets terug, maar wist uiteindelijk wel de voorlopige eerste plaats om te zetten in een definitieve. Hendrik Eppinga reed met Ytsjen (v. Ulke) eveneens een hele sterke wedstrijd, viel ook tijdens het overrijden op sommige stukken in de baan ietsje terug, maar was als een elastiekje, volgens één van de juryleden en kwam op de tweede plaats nog voor de fraai door het lichaam gaande Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse) met Jolanda Schreuder. Deze combinatie pakte de winst in de ietwat mager bezette damesrubriek en liet daarbij Egberdina’s Lodewijk (v. Maurus) met Susan Bouwman achter zich. Ook hier was Chris ruim en krachtig.

De tandemrubriek Fries ras was een opmerkelijke. Je zou bijna kunnen zeggen dat alles wat fout kón gaan, ook echt fout ging. De schoonheidsprijs verdiende de rubriek in ieder geval niet en dat lag niet altijd aan de paarden of de menners. Adequaat reageren van officials bleef ook uit en het snel anticiperen op constateringen bleek met het gebruik van de tabletjurering toch niet zo vlot te gaan. Kortom, een aantal combinaties met benen over de strengen, hulp van derden en discussies binnen het jurykorps over de uitslag, het wel of niet plaatsen van een combinatie en het wel of niet laten overrijden van een aantal kostte al met al behoorlijk veel tijd en was een smetje op de verder zo mooi verlopen dag. Ondanks een paar angstige momentjes van wat combinaties bleef het verder bij pechgevallen en was er op een hooguit blauwe teen geen persoonlijk leed. Frits de Jong was uiteindelijk de winnaar met Jannes (v. Norbert) en Marcus (v. Mewes). Een combinatie met zeer veel ‘go’, soms iets teveel van het voorpaard, maar verder foutloos. Augustinus Hoekstra pakte met GPD Teade (v. Tsjitse) en GPD Luuk (v. Olof) de tweede plaats voor Peter van Veenen met Binke (v. Dries) en Kai van de Brink (v. Norbert). De Friese tweespannen had in Jan Bouwman met Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen) en Claes (v. Doaitsen) een terechte winnaar. Een span wat zich met veel allure en ruimte liet zien. Het nieuwe span Mario fan Bokkum (v. Jasper) en Filou SB (v. Tjalf) van Sybren Minkema was in beweging zeer fraai, in hoofdhouding nog ietsje te diep. Het leverde hen wel een nette tweede plaats op, voor Frits de Jong met Jannes en Marcus.

Bij de tuigpaarden viel ook al behoorlijk veel te genieten, maar waren hier beslist ook nog erg frisse paarden bij. De lage limiet werd in twee groepen verreden met de luxe Bommelsteyns Hubert (v. Cizandro) als eerste winnaar en de met veel front gaande Heliotroop VDM (v. Colonist) als tweede winnaar. Beide paarden zijn in eigendom van Jaap van der Meulen uit Broek. Sven Fransen pakte met Fabulist (v. Zepplin) een verdienstelijke tweede plaats na Hubert en Niek Alting mocht na Henk Hammers opstellen met Gentleman (v. Saffraan). In de hoge limiet lag de kwaliteit dicht bij elkaar maar was de winst unaniem voor Fantijn (v. Patijn) met Robbie van Dijk. Deftig was ook het optreden van Elegant (v. Waldemar) wat rijder Cor van Dijk een tweede plaats opleverde voor Ulle Haarsma met Elburg. De meeste constantheid zagen we in de ereklasse terug bij Brandy (v. Uromast). Hij liep met een mooi front en kon de beheerst gaande Besterly Amadeus (v. Saffraan) met Leendert Veerman wel voorblijven. Addick HBC (v. Roy M) toonde voor veel actie maar was in het achterbeengebruik wat minder imponerend. Hij werd in handen van Johan Borkent derde en werd Cizandro (v. Waldemar) met Robbie van Dijk vierde. Deze combinatie begon de gehele wedstrijd iets moeizaam, maar wist tijdens het overrijden de juiste vorm weer goed te pakken. Manon Veerman voerde verdienstelijk de ereronde aan bij de dames met Besterly Eribo (v. Manno) en bij de limietspannen was de terechte overwinning voor het enige vrijwel foutloos lopende span Ferro (v. Manno) en Generaal (v. Waldemar) met Jan Jordans. Bij de overige spannen was er nog geen duidelijke bevestiging. De bevestiging was er wel weer bij het fraai rijzende span Celebration (v. Manno) en Zavanno (v. Manno) van Ulle Haarsma bij de ereklasse spannen. Ze kwamen bovenaan met het eveneens indrukwekkende span Besterly Amadeus (v. Saffraan) en Besterly Zilver (v. Ranno) van Leendert Veerman op plek twee. Leendert was ook bij de tandems de betere dankzij Eribo en Amadeus die mooi voorwaarts en met doorgaans mooie losse strengen de wedstrijd keurig volbrachten.

Bij de hackney’s kleine maat wonnen Rob en Els d’Achard van Enschut vier van de vijf rubrieken en daaruit blijkt dat hun pony’s al vroeg in vorm zijn. Alleen de openingsrubriek , de lage limietklasse, wonnen ze niet omdat daarin Joop Schaap met Heartland Magic Man de absolute winnaar was. Deze bruine pony klom er geweldig in en ging de voorhand bijzonder hoog en ruim. Rob d’Achard handhaafde zich tijdens het overrijden met zes op de tweede plaats met Heartland Twist en Shout, net voor Hans Schaap met de actievolle Heartland Bandleader. Hierna volgde Bud Bongers op plaats vier met Noddyvyse Special Lady en werden Lambertus Huckriede met Travellers Little Boy en Franka van Baast met Mister Jingles respectievelijk vijfde en zesde. In de tussenlimiet reden vijf combinaties over en hierin pakte Els d’Achard haar eerste overwinning met Heartland Wonderful, die met name over een mooi vooreind beschikt. Met Renvyle Bobby’s Boy klom Anneke Huckriede een plekje en werd tweede ten kostte van Kees Kimenai met Eclipse Mercy. Gijs Rozendaal steeg ook een plekje en werd vierde met Stefke-H en verwees daarmee Freek Meulemeesters naar plaats vijf met Millmasters Filly. De hoge limietklasse won Els met Heartland He’s Never Too Late, maar had veel concurrentie van Hans Schaap met Heartland Major, die tweede werd en iets deftiger was dan de winnaar. Voor Anneke Huckriede en Brookfield May Way was de derde plaats en met Eclipse Soultrain sloot Robbie van Dijk het rijtje overrijders. De ereklasse kleine maat kende aan viertal toppers die de finale in gingen. Heartland Bust Your Buttons in handen van Rob d’Achard, was nu spekkoper met zijn krachtige en ruime bewegingen en hield Anneke Huckriede met Sunbeam Look at Me achter zich, evenals Joop Schaap met Heartland Yahooti, die derde werd. Bud Bongers zijn Five Oaks Wild Fire liep ook met veel afdruk en eindigde als vierde. In het damesnummer was Els weer aan de beurt en pakte de winst met Here I Am. Keurig tweede werd de met Brookfield May Way debuterende Rachel Kuijpers, die ook de prijs voor het schoonste geheel nog kreeg. Voor Heartland Major was er weer een derde prijs nu met Angela van de Mierlé aan de leidsels. Priscilla Schaap was met Heartland Bandleader goed voor de vierde plaats, gevolgd door Femke Kimenai met Conviction’s Sunny Boy en Deborah van de Boogaard met Tip Top. Jan van de Westen pakte de overwinning met Raffles in de enige rubriek voor de grote maat. Met Plain’s Vinigar werd Sven Fransen tweede en derde werd Goos Tijssen met Touchstone Out off the Bleu. De beide tweespannen maakten er een showtje van.

Tekst: Johanna Faber & Geert Bouius

Foto: www.karinshobbyfotografie.nl