Nane 492 won zowel het dekhengstenkampioenschap als de Prijs der Besten.
Nane 492 won zowel het dekhengstenkampioenschap als de Prijs der Besten. Digishots

Nane weer aan de top...

De tijd dat Friese tuigpaarden konden showen op Indoor Friesland lag al lang achter ons maar dit werd op 21 en 22 oktober jl. weer in ere hersteld met als hoogtepunt de dubbele zege van Nane 492 die daarmee ook ‘oude tijden' deed herleven…

Zowel in het kampioenschap KFPS stamboekhengsten voor de sjees als in de strijd om de Prijs der Besten wist Nane zich dusdanig te profileren alsof hij niet was weggeweest. In een mooi tempo liet Sybren Minkema de hengst van Fam. Bouma op eigen benen lopen met zijn front er fraai bovenop. 

Helemaal hersteld

Dat de hengst inmiddels weer helemaal hersteld is was duidelijk en wist dan ook zijn grootste opponent Siert 499 in handen van Henk Hammers op afstand te houden. De kampioenstitel kon Nane niet ontgaan en Siert mag zich een jaar lang reserve kampioen noemen. De overige 3 kanshebbers, Waander 512 met Merle Veurink, titelverdediger Rommert 498 met Pieter Okkema en Jurre 495 met Jelmer Chardon werden niet geplaatst. 

Prijs der Besten

Dat de vorm er weer helemaal is, bewees Nane door aan het eind mede dankzij zijn volop trots uitstralende voorhand ook nog de Prijs der Besten op zijn naam te zetten én voor sfeer te zorgen! Hierbij rekende hij af met zijn nakomelingen Dedmer fan ‘e Greidplaets met Age Okkema en Eebert DVN met Demi van Nispen.

Aansprekend

Sjieke tweespannen verschenen er zowel nationaal voor de sjees als regionaal voor de concourswagen, dit laatste betrof tevens een kampioenschap. Het waren Durk en Wietse die in handen van Jan Eppinga de meeste credits verdienden en als aansprekende spankampioen konden worden gehuldigd. Bauke en Idsert van de Lits pakten met Albert Minkema het zilver en brons was er voor Bettina H. en Frijheid fan ‘e Stjelpdyk met Feike Holtrop aan de leidsels. Voor het dekhengstenduo Eise 489 en Jurre 495 met Jelmer Chardon was de winst weer overtuigend als span en tandem voor de sjees.

Sterke concurrentie

Op de zaterdag werd naast de door GPD Ward en Marieke Okkema nipt gewonnen damesklasse, die moesten afrekenen met de sterke concurrentie van Durk en Wiesje van der Woude, en de door GPD Aron en Augustinus Hoekstra gedomineerde openklasse, ook de eerste selectiewedstrijden in de Horses2fly/KFPS indoor tuigcompetitie verreden.

Sympathiek

Jelmer Ketelaar wist Okkema's troef Stal de Merskens Dedmer (v. Nane) weer sympathiek en professioneel voor te stellen waardoor de zege in de Young Riderscompetitie hen niet kon ontgaan en bij de merries scoorde Hieke fan Bokkum (v. Eise) met haar mooie passen en dito houding de meeste competitiepunten in handen van Lubbert van Oene. De tweede geplaatste Cecilia von Greifenstolz (v. Bartele) liet met Albert Lueks ook zien over tuigtalent te beschikken. 

Potentie

In de groep hengsten en ruinen was zeker ook veel kwaliteit aanwezig. Nane’s zoon Gouver-neur fan ’t Hertefean werd voorgesteld door Jelmer Chardon en was de uitverkorene om de ereronde aan te voeren, gevolgd door de evenzo sterk optredende Mees-zoon Fryso’s Caesar in handen van Sybren Minkema. Ook een plekje in de top 3 werd veroverd door nog een Nane-zoon, GPD Fokke gereden door Augustinus Hoekstra. Mooi dat zo’n groep van 8 jonge tuigfriezen weer potentie heeft voor (de grootte van de rubrieken voor) het volgende wedstrijdseizoen…

Tekst: Janneke Berghuis

Foto’s: Digishots

Stal de Mersken Dedmer werd succesvol gepresenteerd door Jelmer Ketelaar.
Het tweespankampioenschap werd veroverd door Durk en Wietse in handen van Jan Eppinga.
Franke Sloothaak met Jefferson in de clinic.
Stal Mekkes tijdens de clinic.