Kampioen 7-jarigen King met Jan Jordans.
Kampioen 7-jarigen King met Jan Jordans. Johnny van Ingen

Vol overtuiging

Er was er maar één die het kampioenschap 7-jarigen vol overtuiging op zijn naam kon schrijven en dat is de winnaar van de nationale competitie, de door Fam. Boeve gefokte vosruin King, dé verrassing van Jan Jordans! Ook King wist in de meerspannen eveneens uit te blinken en deed dat in het kampioenschap in Tolbert evenzo. Hoewel verschillende rijders weer afscheid namen van King, wist Jan Jordans het beste in hem naar boven te halen en dat is dan ook opperbest! De meeste tegenstand bood de ook aansprekende Korose van Marcus Postma die met Mart Helmus tweede werd. Ook hier behaalde Freek Saris brons en wel met de andere troef van Brian Franken, de dekhengst Kane-BFT.

Eer

In navolging van de NPD waar destijds juryleden in de gelegenheid werden gesteld een eigen kampioenschap te verrijden met hackney's, werd nu een achttal juryleden middels loting gekoppeld aan een tuigpaard. Destijds won een Huckriede-hackney met Theo van Straaten aan de leidsels. Ook de winnaar van deze krachtmeting komt van Stal Huckriede en wel de regerend ereklassekampioen Renvyle Imondro van Frank Fitzpatrick. Het was Lammert Vinke die de eer had hem te presenteren, maar dan moet het nog wel even gebeuren… En dit gebeurde zeker! Eerder op de avond schreef hij ook al de ereklasse op zijn naam maar in handen van Vinke liep Imondro ook met kracht en macht naar de zege in het juryleden kampioenschap. Nancy Geerligs mocht met Tuigpaard van het Jaar 2022 Fantijn van Lammert Tel, die met Linda Boelens de openklasse domineerde, als tweede opstellen en Joop van Wessel behaalde brons met de zelfgefokte Heliotroop, die in eigendom is van Harco en Grietje Naber. Gerard Lokhorst stelde Roelofsen Horse Trucks Jefferson heel netjes voor maar moest genoegen nemen met de vierde plaats. 

Blikvanger

Na de coronaperiode werd 2022 gelukkig gekenmerkt door een lang wedstrijdseizoen. Gedurende dit seizoen waren er rijders en paarden voor wie het wellicht wat te lang duurde, maar Grietje wist met hun dit jaar debuterende achtjarige debutant Julant nog steeds progressie te maken! Zaten ze er in Luttenberg ook al heel dicht bij, nu kwam de zege in de regionale limiet verdiend op hun naam. Roelofsen Horse Trucks Jefferson was in De Bilt op het eerste outdoor concours een bijzondere blikvanger en beleefde in handen van broer en zus Derk Jan en Hanneke Mekkes een heel succesvol seizoen welke hij indoor afsloot met nog eens twee klinkende overwinningen.

Geweldig marcherend

Naast reguliere hackneyrubrieken waarin Anneke Borkent domineerde, wist zij met de wederom geweldig marcherende Ardingly’s Hot Chocolate die op de hackneykeuring ook al kampioen dekhengsten werd, naast de winst in de damesklasse ook het kampioenschap ereklasse kleine maat te veroveren. Met stalgenoot Brookfield My Way werd Lambertus Huckriede tweede terwijl Goldfield Latino en Jeffry Kinds een fraaie derde plaats bemachtigden voor Sambouca die het laatste deel van dit seizoen door Theo Wiggerts wordt gepresenteerd vanwege een blessure van zijn partner Emmy Hoogendoorn. 

Kanjers

De titelstrijd om het Kampioenschap grote maat bracht eveneens vijf combinaties in de baan, vier zwarten en een vos. Dit werd, net als het dekhengstenkampioenschap, een prooi voor Eclipse Grasshopper van en gefokt door Fam. Mom. Mark de Groot reed de zwarte hengst naar de titel. Had Dirk-Jan Beijerink eerder het plan om zijn Plain’s Beau afscheid te laten nemen op Houten 3.0, gelukkig bedacht hij zich waardoor er nu nog een reserve kampioenschap aan de palmares van dit fokproduct van Teun Middelman kon worden toegevoegd! Voor Van Nispen’s Black Sparrow en Gijs Rozendaal verliep dit seizoen heel succesvol met als hoogtepunten o.a. het winnen van de Prijs der Besten in Drogeham en het grote maat kampioenschap in Opmeer. Vandaag werd het brons en werden zij gevolgd door Plain's Black Beauty en Sven Fransen. Vier zwarte kanjers op een rij!

Eerste titel

Over zwarten gesproken: uiteraard waren ook de Friese tuigpaarden van de partij! Zij hebben wat ingeleverd op het aantal concoursen en het aantal deelnemende combinaties maar kunnen al met al toch ook terugkijken op een mooi seizoen. In vier rubrieken konden zij hun opwachting maken in de Hedde Jan Cazemier piste waarbij het ereklassekampioenschap het hoogtepunt vormde. Niet alleen een hoogtepunt in het programma, ook in de rijderscarrière. Want hierbij behaalde de enthousiaste en fanatieke rijder Jelle van der Kooi zijn eerste titel. 

Juiste begeleiding

Samen met zijn vrouw Mechteld, de huidige VFT-voorzitter, raakte hij in de ban van de Friese tuigsport en leerden ze veel van Frits de Jong. Dat zowel jezelf als je paard door de juiste begeleiding te blijven ontwikkelen voor hen heel fundamenteel is, liet Mechteld al blijken in haar trainingsserie in dit magazine Het Showpaard. Evenals het streven naar een happy athlete en dat werpt zeker vruchten af. Toch kregen Tjitte VDK en Jelle de titel niet cadeau, daar moest zeker voor gestreden worden. Het was dan ook wikken en wegen voor de jury, die maar liefst vijf herkansingen uitdeelde. 

Spannend duel

In de top drie bleef de als eerste binnengeroepen Jehannes 484 zich met Age Okkema handhaven maar wist de krachtige vaste tred uit de eerste omloop niet vast te houden en werd derde. De strijd spitste zich hierdoor, net als tijdens het dameskampioenschap in Buitenpost, toe op de dit voorjaar in Benne-kom tot Beste Nieuweling gekroonde GPD Ward die met Marieke Okkema de damestitel veroverde, en in handen van zijn eigenaar Augustinus Hoekstra ook meerdere zeges behaalde, en als opponent de genoemde Tjitte. Dit werd wederom een heel spannend duel! Ruim bewegend en prachtig in houding, met zowel het front als de oortjes erop, wist de met veel cadans optredende Tjitte met Jelle van der Kooi aan de leidsels de jury het meest te overtuigen met Ward en Augustinus Hoek-stra als sterke reserve kampioen. 

'Good old'

Met spangenoot GPD Aron pakten zij wederom de tweespanwinst met Durk en Wietse met Jan Eppinga op de hielen. In de openklasse moest Aron stamboekhengst Waander 512 met Merle Veurink voor laten gaan terwijl de er goed zin in hebbende ‘good old' Jasper fan ‘e Stjelpdyk en Hiltje Holtrop in de damesklasse de ook een mooi seizoen belevende Durk en Wiesje van der Woude overtroefden.

Essentieel

Sinds 2019 was dit weer een volledig wedstrijdseizoen en daarmee de echte vuurdoop als zelfstandige Stichting Aangespannen Sport. Om dit succesvol te laten verlopen, wordt er achter de schermen veel werk verzet. Niet zichtbaar maar wel heel essentieel! Al meer dan een kwart eeuw weet Henriëtte Hoorn dit tot in de finesses te managen. Zij krijgt hierbij wel hulp van dochter Larissa en regionale secretariaten maar kan zeker worden aangeduid als ‘regisseur van de aangespannen sport'. Dit wordt enorm gewaardeerd en zij kreeg dan ook als dank een gezinsreis aangeboden. Hiermee is er niet alleen voor de paarden aan het eind van het seizoen tijd voor welverdiende ontspanning!

Huldiging

De huldiging vormde een mooie afsluiting met tien kampioenen en oogde als een fraaie kampioenenparade. Mark de Groot wist twee titels binnen te halen en tijdens de huldiging nam vader Martin de leidsels over van Eclipse Grasshopper. Dit deed hij heel verdienstelijk. 

Kater

Helaas bleek dat er tijdens dit festijn, buiten op het terrein van de Hedde Jan Cazemier manege op de parkeerplaats voor de deelnemers én voor personenauto's, door vandalen vernielingen zijn aangericht. Een twintigtal autobanden werden lek gestoken, evenals een concourswagen en daarnaast werden twee vrachtwagens bekrast. Zo bleef niet alleen de organisatie achter met het gevoel van een flinke kater. Voor het achterhalen van de daders van deze absurde actie is een bedrag van 10.000 Euro uitgeloofd...


Tekst: Janneke Berghuis

Foto’s: Johnny van Ingen

Renvyle Imondro bracht Lammert Vinke het juryledenkampioenschap.
Kampioen ereklasse Ardingly's Hot Chocolate met Anneke Borkent.
Kampioen Eclipse Grasshopper met Martin de Groot tijdens de huldiging.