Kampioen Ereklasse Tjitte VDK met Jelle van der Kooi.
Kampioen Ereklasse Tjitte VDK met Jelle van der Kooi. Johnny van Ingen

Veel schimmels en vossen aan zet in Tolbert

De Hedde Jan Cazemier manege was op 24 september jl. de locatie voor de tweede editie van het feestelijke Indoor Tolbert waar het seizoen officieel werd afgesloten en de sfeer er goed in zat…


Een soort UTV in het klein door de diverse kampioenschappen met ditmaal bij de tuigpaarden opvallende hoofdrollen voor voornamelijk schimmels en vossen, bij de hackney’s donkere kleurschakeringen en bij de Friezen uiteraard alleen maar zwart. 

Spectaculair

Wellicht was het meest spectaculaire kampioenschap dat van de dekhengsten. Niet alle waren zij aanwezig en niet alle deelnemers lieten hun beste kunnen zien in deze indoor arena maar er werd een trio uitgenodigd voor de allesbeslissende strijd, twee schimmels en een vos. Opnieuw was het de schimmel Magnifiek die de sterkste performance neerzette in handen van zijn eigenaar Lambertus Huckriede. De titel was voor hem maar de reserve titel uitdelen was nog niet zo eenvoudig. Fijn dat er dan een arbiter is die de knoop doorhakt, deze wees Magnifiek’s vader Idol aan die werd voorgesteld door Mark de Groot. Hiermee ging het brons naar de eveneens mooi marcherende Heliotroop VDM van Harco en Grietje Naber, gereden door Henk Hammers. 

Met verve

Ook bij de merries zegevierde een schimmel, en niet zomaar één. Dit is haar eerste wedstrijdseizoen waarbij zij meteen in de nieuwelingenklassen indoor en outdoor al haar kwaliteiten tentoonspreidde en wist al fraaie resultaten te behalen in handen van Berry van der Genugten. En dan hebben we het over Idol-dochter Mareda van Egbert en Els Kruiswijk. Met verve wist zij deze titel te veroveren en liet de overige zeven merries achter zich. Het dichtst in de buurt kwamen twee sterke mede-finalisten van de Finale der Nationale op de NTD. Het zilver ging naar de oudste, Funita van Fam. van Wessel met Henk Hammers, gevolgd door Johan Kramer’s Emaire met Nico Calis.

Imponerend

De verschillende jaargangen verreden eveneens hun kampioenschap. Zes kandidaten maakten hun opwachting in het kampioenschap vierjarigen en weer heerste een imponerende schimmel. Deze premiehengst Nevaro is eveneens van Idol, Leo Wijkmans laat hem succesvol uitbrengen door Mark de Groot. In Hoogland kreeg hij al de sjerp omgehangen als regionaal competitiewinnaar maar ook het kampioenschap 4-jarigen is in de pocket! Ook Image-zoon No Time weet wat bewegen is en pakte met Richard Hofstra gedecideerd de reserve titel met als fraaie derde de Jericho-zoon Nobel met Berry van der Genugten, de winnaars van de Zuidelijke competitie. De kampioen vijfjarigen ging op herhaling. Als vierjarige wist hij zich al te ontpoppen als publiekslieveling en ook nu wist deze goedgekeurde voshengst Macho van William Duffy met zijn specifieke opwaartse performance veel applaus te genereren met Robbie van Dijk aan de leidsels. Maar er was ditmaal een arbiter nodig om de titel te prolongeren. Mondiaal PSH van Fam. Pos toonde met Marcel Ritsma aan de leidsels dat hij aan dynamiek ook veel in huis heeft en werd reserve kampioen, gevolgd door Brian Franken’s Mr. Blue Sky BFT de reserve kampioen van de regionale competitie in handen van Freek Saris. De door Jan en Renny Ruinemans gefokte Luitenant behaalde in handen van mede-eigenaar Niek Alting in het kampioenschap zesjarigen zijn 5e kampioenschapslint! Zowel voor Niek als zijn vriendin Manon Veerman en schoonvader Leendert Veerman is Luitenant een geweldige toevoeging in de (meerspan)rubrieken. Reserve kampioen werd de dekhengst Lanto HBC (v. Delviro HBC) met Harry van Middelaar, het brons was voor Latino gereden door Mark de Groot.


Kampioen Merries Mareda met Berry van der Genugten.
Kampioen 4-jarigen Nevaro met Mark de Groot.
Kampioen Dekhengsten Magnifiek met Lambertus Huckriede.
Kampioen 5-jarigen Macho met Robbie van Dijk.
Kampioen 6-jarigen Luitenant met Niek Alting.