Randemkampioenen Amadeus, Eribo en Luitenant met Leendert Veerman.
Randemkampioenen Amadeus, Eribo en Luitenant met Leendert Veerman. Johnny van Ingen

Laatste (buiten)linten

In stadspark Schothorst was op 17 september jl. CH Hoogland het laatste buitenconcours waar huldigingen en lint omhangingen plaatsvonden.

Voor verschillende showpaardfamilies uit de omgeving heeft gedurende al die jaren de traditie van concours hippique Hoogland op het Dorpsfeest een speciale rol gespeeld, zo dicht bij huis. Hoe mooi is het dan als zowel Corrie Epskamp als Grada van Middelaar aanwezig zijn om deze editie mee te maken en dat Teus van ’t Klooster eraan deelneemt, evenals Josina Bezemer als telg van de Van Zijtveld-familie…

Mooie prestaties

Helaas kreeg Hoogland ditmaal ook weer regen te verduren maar er werden óók mooie prestaties neergezet. De finale van de regionale nieuwelingencompetitie was zo’n hoogtepunt. Premiehengst Nevaro van Leo Wijkmans had even een dipje in Luttenberg maar was nu weer aan de winnende hand met Mark de Groot. Tevens sloot hij hiermee vandaag deze competitie af met de volle 40 punten! Het lint was dan ook verdiend voor Nevaro. Hermien Zuidema’s Nadia, die gedurende het seizoen veel verbetering vertoonde, liet zich in Hoogland heel goed zien in handen van Sebastiaan Ardesch en werd sterke tweede in deze wedstrijd en vierde in de competitie. Mr Blue Sky BFT en Freek Saris werden derde in de wedstrijd en in de einduitslag van de competitie pakten ze een fraaie tweede plek.

Veel progressie

Ook zo’n opvallend veel progressie vertonende verrichting liet Black Jack weer zien in handen van zijn eigenaresse Louise Pieters. Wat een mooi seizoen hebben die twee samen beleefd. Zij waren serieuze kandidaten in de strijd om de Nickery Boy-bokaal voor de jonge kleine maat hackney die het best gepresteerd heeft bij regio Noord. Een blij verraste Louise kreeg de bokaal overhandigd en Black Jack kreeg bijbehorend lint omgehangen, dat ze hierbij nat werden deerde beiden absoluut niet. Later, bij nauwkeurige puntentelling, zou blijken dat Black Jack het eigenlijk iets té goed had gedaan dit seizoen en met zijn puntentotaal van 100 al had moeten starten in de ereklasse. Aangezien ereklassepony’s niet in aanmerking komen voor het meedingen aan de Nickery Boy-bokaal, is deze dan ook abusievelijk aan hen uitgereikt… Het VHN-bestuur diende dan ook te besluiten dat deze award voor dit duo komt te vervallen en alsnog wordt toegekend aan de rechtmatige winnaars. En dat betreft de beste hackney nieuweling van het eerste regionale buitenconcours van dit seizoen in Doornspijk, Bernard van de Wörmink, gereden door Inge Jansen en incidenteel door haar partner Sebastiaan Ardesch vanwege ziekte van Inge. Bernard is de best presterende limietpony van 2022. Hiermee wordt er recht gedaan aan de naleving van het reglement omtrent deze bijzondere bokaal. Inge wist deze prestatie om de Nickery Boy-bokaal te winnen al eerder neer te zetten met Highway’s Golden Boy. 

Zadelkampioenschap

Traditiegetrouw sluit het buitenseizoen in Hoogland af met het Kampioenschap tuigpaarden onder het zadel. Ook nu was hier weer grote animo voor en er kwamen 13 combinaties opdraven met alleen amazones in het zadel. Er werd een fraaie strijd geleverd door hen, maar er kon er maar één gehuldigd worden. Na de eerste omloop maakten de eerste vijf hun opwachting voor een spannende eindstrijd. Na een schitterende finale kwam het lint van het zadelkampioenschap wederom om de hals van de opvallende vos Fontana D die met Ada Donck een fantastisch seizoen beleefde! Hun grootste opponent was de ook sterk optredende Jara van Johan Kramer die werd voorgesteld door Annemieke Calis en de voorlopige eerste plaats verspeelde door haar gretigheid maar wel het zilver bemachtigde. Lakei van Leonie Paijmans liep in handen van Femke Kimenai met grote passen naar het brons, gevolgd door de ook groots optredende Grandioos van en met Marit Westerink en Judex met Susanne Klinkhamer die ook zeker volop mee streden.

Nog drie

Dan waren er nog drie linten te verdelen en wel in het randemkampioenschap. Hiervoor verschenen drie kanshebbende trio’s in de baan waarbij de strijd helemaal open lag want in deze formatie hadden ze dit seizoen nog niet eerder opgetreden. Ook hierbij wederom een debuut voor Teus van Laar die zich kranig hield met zijn eigen tandem James en Ebert met daarachter Briljant van Fam. van Wessel. De randems deden in kwaliteit en de constantheid van de verrichtingen niet heel veel voor elkaar onder maar het waren routinier Leendert Veerman’s Action Quality Eribo en -Amadeus aangevuld met Niek Alting’s Luitenant die de kampioenslinten kregen omgehangen. King, Barend en Haarman pakten hierbij met de dit jaar al zo succesvolle Jan Jordans nog even de reserve titel en brons was er voor genoemd langspan van Teus van Laar. Mooi dat zich, ondanks een niet geheel vlekkeloos verlopen wedstrijd, geen persoonlijke ongelukken voordeden.

Zeer geslaagd

Tezamen met de overige rubrieken tuigpaarden en hackney’s kan de enthousiaste organisatie ook met deze editie van het gezellige Dorpsfeest Hoogland, ondanks dat de regen af en toe spelbreker was, terugkijken op een zeer geslaagd concours met wederom een fraaie motorshow als intermezzo. Óp naar de volgende, hopelijk wat drogere, editie…

Tekst: Janneke Berghuis

Foto’s: Johnny van Ingen

De échte winnaar van de Nickery Boy bokaal bleek later Bernard van de Wörmink met Inge Jansen.
Teus van 't Klooster was van de partij met o.a. Isadora.
Harrie Claassen presenteerde Menderose van Jan Thijs.