Afbeelding
Johnny van Ingen

5 tuigpaardhengsten door

Nieuws

Tijdens de op 5 februari jl. gehouden tweede bezichtiging waarbij wederom in Ermelo, 10 van de 11 hiervoor geselecteerde tuigpaardhengsten hun opwachting opnieuw mochten maken viel voor de ene helft het doek.

De andere helft mag zich gaan bewijzen in het verrichtingsonderzoek.

Drie van de vijf aangewezen hengsten werden aangemerkt als premiehengsten, inclusief een mooie stimuleringsprijs van 1000 euro voor hun fokkers. De opdracht van het lage verwantschapspercentage was ditmaal niet te verwezenlijken.

Catalogusnummer 716: Oscar-T was de eerste hengst die, op catalogusvolgorde, werd aangekondigd als premiehengst.  Oscar-T (Icellie x Cizandro) is gefokt door Harry Tonnaer en in eigendom van Jan Thijs. Hij werd omschreven als een zeer tuigtypische, langgelijnde hengst met een rijke voorhand, mooi front en mooie schoft/schouderpartij, iets week in de rug maar met een sterke lendenpartij. Voor toonde hij hoog grijpende bewegingen waarbij de hengst het achterbeen sterk onderbracht.

Catalogusnummer 723: Onana (Idol x Unieko) bezorgde zijn fokkers en eigenaren Nol Wouters en Martin de Groot ook de fokkerspremie. Hij kreeg als toelichting: zeer rijk gelijnd, zeer goed in het rechthoeksmodel met veel schoft en een goede schouderpartij. In beweging klimt hij er goed in en beschikt over veel zweefmoment waarbij het achterbeen nog krachtiger zou kunnen worden ondergebracht.

Ook catalogusnummer 728 Obrian HJ (Kane BFT x Manno) die werd gefokt door J. Bloemert en in eigendom is van Freek Saris werd verkozen als premiehengst. Zijn keuringsverslag vermeldt een opvallend sterk gebouwde, tuigtypische hengst met veel hardheid en een sterke bovenlijn waarbij de hals iets diep weg komt. In beweging klom hij er goed in en showde zijn voorbeen met veel actie maar mocht nog iets meer zweefmoment tonen, zijn achterbeen daarentegen toonde de meeste kracht en werd omschreven als heel sterk met veel voorwaartsdrang.

Catalogusnummer 700 is eveneens een driejarige. Deze Othello (Atleet x Wentworth Ebony) werd gefokt door Jan Thijs en is in eigendom van Stal Huckriede. Othello is de meest laag verwante hengst die werd aangewezen en mocht volgens juryvoorzitter Lammert Tel nadrukkelijker in het tuigpaardtype staan en meer hengstuitdrukking hebben met daarbij wat meer lengte in hals en voorbeen. Othello toonde in beweging wel veel actie en zweefmoment maar mocht het achterbeen nog meer onderbrengen.

De tweede troef van Stal Huckriede werd vijf jaar geleden geboren bij H. Hazelaar en is omgedoopt tot Martin Morero. Martin Morero werd als hoogedel omschreven met zeer veel ras en uitstraling. De hals staat er goed op en de voorstand is Frans maar in beweging vertoonde hij zeer veel lichaamsgebruik en balans.

Lees meer over deze tuigpaardhengstenkeuring in ons aanstaande magazine…

Foto: Onana (Foto Johnny van Ingen)