Druk programma in Exloo

Algemeen

Maar liefst 29 rubrieken werden er verreden tijdens het goed georganiseerde concours in Exloo. Vier kampioenschappen, de Westfort Hengstencompetitie en Rondje Drenthe om het bronzen Bartje stonden o.a. op het programma. Naast nationale en regionale tuigpaarden waren ook hackney’s en Friezen in grote getale aanwezig!

Bij de Taveno rijders waren de top 3 paarden in de lage limiet alle drie nakomelingen van Fantijn. De winst ging mee met Mart Helmus die Korose van Marcus Postma super voor elkaar heeft dit seizoen. John Donck die vanuit regio midden mee reed werd tweede met Apollo. Robin Hoorn presenteerde de deftige Jantijn en dat resulteerde naar een derde plek. Vijf combinaties gingen mee over in de hoge limiet. De dames gaven goed partij en wisten met z’n vieren de enigste heer tijdens het overkampen achter zich te laten. Linda Boelens won met de deftige en sterk bewegende Icanita. Pien Jansen gaf met Joker goed partij en werd tweede voor Joyce de Boer met Habibi en de extreem bewegende Fontana D met Ada Donck. Rony Beuving was de enigste heer in dit gezelschap die over mocht rijden en werd met Isabella Teusje C vijfde.

Ook de fokmerries kwamen aan bod, de sterk en constant bewegende Celony in handen van Linda Boelens. Mart Helmus heeft Korose van Marcus Postma goed aan de praat, en wist eerder deze dag de overwinning al binnen te slepen, dit maal moesten ze genoegen nemen met een tweede plaats. Grietje Naber volgde met K-Drini net voor Albert ten Berge die de merrie Kereda goed aan de praat had, en een plekje hoger niet had misstaan. Drie maal oranje oprij was er voor de combinatie Alting/Veerman. Niek had aan Emerson een goede troef in de Ereklasse. Met vlag en wimpel werden ze winnaar en lieten ze de bruine Freedom met Wim Jansen en de goed bewegende Anytime met Richard Hofstra achter zich. Dat Niek goed overweg kan met Emerson was te zien, maar ook Manon wist met Emerson de overige kandidaten achter zich te houden in de damesklasse voor de tweewielige wagen. Met Luitenant wist Niek overtuigend de eerste competitie punten te winnen. Harrie van Middelaar volgde op twee met de Cizandro dochter Mendrini van Harold Dekker. Manon werd derde met Lord Liberty L v. Fabuleus waar nog wat meer rust in moet komen om de overwinning binnen te halen. Voor het eerst bracht Rony Beuving zijn Cetrienes en Kentucky van De Boer uit in de tweespan rubriek. Dit resulteerde direct in de overwinning. Gerard van der Meulen werd tweede gevolgd door Freerk Helmus.

Twee kampioenschappen stonden er bij de Taveno rijders op het programma. Omstreeks 18:00 uur betraden zeven dames de piste die streden om het felbegeerde kampioenschap. Na arbitrale beslissing door Aris van Manen werd Rianne de Vries, die haar titel van 2019 moest verdedigen, kampioen met de sterk bewegende merrie Icanita van Lammert Tel. ‘ Van begin tot eind sprong deze combinatie er uit. Een constante verrichting, een merrie met veel front en die een totaal plaatje laat zien zoals je een tuigpaard graag ziet.’ Aldus Aris. Manon Veerman behaalde de reserve titel met Luitenant. Joyce de Boer gaf met Habibi zeker goed partij en werd eervol derde!

Het laatste kampioenschap van de dag was het kampioenschap dat uitgeschreven werd voor de deelnemers met de boerenwagen. Helaas een minimale bezetting van vier maar desalniettemin was de strijd er niet minder om. Twee combinaties die aan elkaar gewaagd waren moesten opnieuw de strijd met elkaar aan. Door zijn constante en correcte verrichting kon Richard Hofstra zich opnieuw de kampioen voor de boeren wagen noemen. Eerder dit seizoen wist hij de Nationale titel al te behalen tijdens de NTD. Nathalie Buwalda spande Jarlina van haar zwager Bas Haak voor het eerst in voor de boeren wagen. Met een ruim voorbeen gebruik en een sterke achterhand moest ze iets constanter bewegen om de titel te kunnen behalen.

Naast de regionale tuigpaarden waren uiteraard ook de nationale rijders aanwezig tijdens CH Exloo. De lage limiet kwam op naam van Lambertus Huckriede met de zwarte Just Lucky. Lendoline van Wout Liezen werd in handen van Henk Hammers eervol tweede voor de correct bewegende Jonkheer van Martien Verboord. Jack Sparrow PSH schreef in handen van Marcel Ritsma de hoge limiet op zijn naam. Door midden van Arbitrale beslissing volgde Nico Calis SR. Met Jara voor Henk Hammers met Funita. De competitie kon Henk Hammers wel op zijn naam schrijven. Zonder enige twijfel reed hij Lindrini van de Fam. Kooyman naar het oranje. Mark de Groot gaf goed partij met de zwarte Latino v. Dylano. Voor plaats drie en vier kwam de arbiter aan bod. Lambertus Huckriede werd derde met Martin Morero gevolgd door Marcel Ritsma met Mondiaal PSH. Hoewel het arbitraal beslist is, kon de plaatsing ook zeker andersom staan! Fantijn en Dylano, zij streden met nog twee andere combinaties om de winst in de ereklasse. Dat de strijd tussen deze twee fantastische hengsten ging was geweldig! Beide hengsten hadden ze zo hun fans op de hand, echter moest Dylano genoegen nemen met de tweede plaats en werd Fantijn in handen van Harrie van Middelaar de winnaar. De tweespan competitie kon in 1 keer beslist worden. Leendert Veerman won met zijn jonge span Action Quality Jannes en Kroonjuweel deze rubriek. Ule Haarsma volgde na arbitrale beslissing met Kolonel en Jidaperty. Martien Verboord werd derde met El Nino B en Jonkheer. Ineke Haarsma moest met Itisem nog even de juiste balans vinden en dat vonden ze in Exloo! Een fantastische koers resulteerde in een reserve titel tijdens het dames kampioenschap. Krack Renvyle Imondro werd met Anneke Borkent de kersverse kampioen van 2021. Hanneke van Wessel verdedigde haar titel, nu met Funita, en dit was goed voor t brons! De Westfort Hengsten Competitie was, denk ik, 1 van de favoriete rubriek op het programma van het aanwezige publiek. Mooi om te zien, dat de strijd ook echt een strijd is en de finale in Houten ( 4-9 ) de bepalende wedstrijd is. In Exloo werd de sterk bewegende Magnifiek de winnaar in handen van Lambertus Huckriede. Robbie van Dijk wist eerder al eens te winnen, maar werd nu tweede met de deftige Macho van William Duffy. Twee titels schreef Imondro op zijn naam. Anneke won de damesklasse en zoon Kevin wist zonder twijfel de titel Youngriders Kampioen op zijn naam te schrijven. Dion ten Berge werd de reserve kampioen met Apollo van John Donck. Mieke ter Schure pakte met de deftige Funita het brons in dit kampioenschap. Naast de tweespan competitie weet Leendert Veerman ook de Tweespan ereklasse te winnen met zijn Allround toppers Action Quality Amadeus en Eribo. Henk Hammers kwam met Funita en Heliotroop op twee voor Ule Haarsma die zijn vrijwel nieuwe span Elburg en India naast elkaar had.

De tandem rubriek om het Bronzen Bartje had drie potentiele winnaars. Het kon alle kanten op, en de keuze van de arbiter gaf de doorslag. Kersverse tandem kampioen Niek Alting mocht ook hier als eerste opstellen met Emerson en Action Quality Jannes. Petje af voor Richard Hofstra, die zijn jonge ‘span’ paarden, Anytime en Let’s Be nog maar kort voor elkaar heeft en zonder enige fout rond wist te sturen. De winst had hen zeker niet misstaan. Ze werden tweede voor de Allrounder in dit gezelschap Leendert Veerman met Action Quality Eribo en Amadeus.

Zowel Willeke als Gijs Rozendaal wisten beide een overwinning op hun naam te schrijven. Met de sterk bewegende Noddyvyse One and Only won Willeke overtuigend de lage limiet. Anneke Borkent kwam dicht bij met Luddington Hi Five van de Gebroeders Rast uit Almelo. Gijs won overtuigende de openklasse Grote Maat met Black Sparrow van de Gebroeders van Nispen. Demi van Nispen kwam hierin op twee me Black Benson DVN. Met Ardingly’s Hot Chocolate mocht Lambertus de ereronde aanvoeren in de hoge limiet. Frank Arends moest zijn koppositie inruilen voor de tweede plek met Eclipse Soultrain. Jopie Schaap boekte dubbelslag in de Youngriders rubriek. Met Heartland Magic Man wist hij de rubriek op zijn naam te schrijven en ook wist hij door zijn nette manier van rijden de stijlprijs binnen te slepen. Amy Tewis werd tweede met Noddyvyse I’m Here van haar Opa Dhr. Van Kooten. Roel Smits werd als eerste binnen geroepen in de ereklasse met Conviction’s Challenger en wist na het overrijden zijn koppositie te behouden. Amy Tewis kwam met een fokproduct van de winnaar, Conviction’s Black Nobility op twee voor Anneke Borkent met Brookfield My Way. Brookfield Olympic Dreams wist de damesklasse in handen van Anneke Borkent te winnen. Margo Arends werd tweede en kreeg de prijs voor het schoonst geheel. Zij presenteerde Eclipse Soultrain.

Vier rubrieken voor de friezen stonden er op het programma. De limietklasse kwam op naam van Augustinus Hoekstra met de sterk bewegende GPD Ward. Tjitte VDK werd tweede met zijn eigenaar Jelle Van Der Kooi. Gevolgd door de debuterende Aylin Frankena met Mark Fan Bokkum. Een strijd die in 1 keer beslist kon worden was de ereklasse. Met waanzinnige grote passen een sterk achter been gebruik en heel veel allure wist Eise 489 in handen van Jelmer Chardon de ereronde aan te voeren. Leslie Agricola werd met haar Feitse GL tweede voor Setske de Jong met Marcus. Ook de damesklasse werd in 1 keer verreden. Waar ze in de ereklasse tweede werd, ging het oranje lint na arbitrale beslissing mee met Leslie en Feitse GL. Mechteld van der Kooi werd tweede met Tjitte VDK en ook de prijs voor het schoonste geheel werd hen toegekend. Jan Eppinga wist zijn eerste oranje lint in de tweespan rubriek te winnen met het perfecte span Durk en Wietse. Augustinus Hoekstra volgde op twee met GPD Ward en Aaron.

Foto: Anytime met Richard Hofstra. (Foto Anouk Kemkes)