Lenouk de beste op CK Oost

Nieuws

Op zaterdag 31 juli was KWPN Tuigpaardregio Oost de laatste in de rij die haar centrale keuring organiseerde en dit vond plaats op het fraaie terrein van De Nieuwe Heuvel te Lunteren.

Drie van de vier veulens keerden huiswaarts met een eerste premie. Aan kop kwam het nog heel jeugdige hengstje Rebellie (Cizandro uit Zilvia keur v. Ranno) van Henk Reurink. “Een jong veulen met een mooi hoofd en presenteerde zich heel deftig. Hij heeft de hals er bovenop staan en beschikt over veel kap. Hij ging met veel show en dans door de baan. Achter moet hij nog krachtiger worden maar dit veulen is pas eind juni geboren.” De Innovatief-zoon Rambo die na de tragische dood van zijn moeder Kosey Girzela van Hapert (v. Shanie Strikeler) van Lammert en Marius Polinder opgroeit bij een pleegmoeder kreeg wel een eerste premie evenals Riearda (Leffe Blond uit Iearda v. Eebert) van maatschap Mulder.

De vijf aangeboden tweejarige merries verdienden alle vijf een eerste premie. De rassige nationaal veulenkampioen van 2019, Oreda (Atleet uit Fureda elite van Unieko ) van Fokkers van het Jaar Erik en Sander Daniëls kreeg ook nu het kampioenslint omgehangen. ”Deze lang gelijnde, kwaliteitsvolle merrie heeft zeer veel ras, een mooi hoofd en is mooi in verhouding gebouwd. Ze straalt jeugd uit. Ze beweegt met een goede actie en heeft veel techniek. Haar hals zou er nog iets meer op mogen staan.” Gerrit Wijnne fokte uit Udelien (Fabricius x Hofmeester x Waterman) ondermeer de volle zussen Heidelien en Idelien (v. Cizandro). Met Atleet gekruist gaf Idelien de inmiddels tweejarige Olien en zij mocht dankzij haar type en goede voorbeengebruik als tweede opstellen en ontving tevens een uitnodiging voor de NTD.

Twaalf driejarige stamboekmerries waren er voor de CK in Lunteren uitgenodigd om de koninginnerubriek te bevolken. Daarvan werden er elf ster verklaard en zes mochten er terugkomen voor de finale. Hiervan kregen er viertal een ticket voor de NTD. Eebert-dochter Nalanita (uit Caunita ster pref v. Stuurboord) is een halfzus van de elitemerrie Icanita (v. Colonist) van Toon van Doorn en mocht de ereronde aanvoeren. Zij is geboren op de Fanitahoeve van eigenaar Joop van Wessel en werd omschreven als ‘een tuigtypische, scherpe, goed ontwikkelde en opwaarts gebouwde rassige merrie die op stand in het front iets rijker mag zijn. Maar als ze gaat bewegen zie je dat niet terug. Dan klopt alles weer en beweegt ze met veel techniek in de benen en gaat ze rijzen in de voorhand.” Op plaats twee kwam wederom een aansprekend fokproduct van Fokkers van het Jaar Gebr. den Otter. Deze Nuhuwandra (Cizandro uit Huwandra ster v. Atleet) is in eigendom van Gebr. van Manen en kreeg van inspecteur Viggon van Beest als beoordeling: “Deze merrie is een heel complete tuigtypische merrie met charme en jeugd. Zij is mooi in verhouding gebouwd en qua exterieur niet de mindere van de kampioen! Maar in beweging, met name in het opwaartse beeld, moest ze toegeven op de kampioen. Op plaats drie kwam Nanita (Heliotroop uit Iwanita ster elite v. Ditisem) gefokt door Jaap van der Meulen en in bezit van Gert Kamphorst. Zij kreeg als juryrapport: “Een scherpe, tuigtypische merrie met ras en veel schoft. Staat goed in het rechthoeksmodel en ze wist in draf zeker aan te spreken. In de finale liet ze het qua beweging wat afweten terwijl haar concurrenten door bleven gaan. Ze wist wel het front te behouden.” Ook de als vierde geplaatste Nadien van ‘t Hooge (Idol x Victory) van Gerrit en Willeke Bonestroo mag zich op de NTD nogmaals bewijzen. Zij werd als volgt omschreven door Viggon van Beest: ”Een merrie die qua ras onderdoet voor de boven haar geplaatsten maar die met name in front niet onderdeed voor de concurrentie! Ze is in haar optreden een uitgesproken tuigpaard dat heel veel front maakt en een groot zweefmoment heeft. Haar optreden was een show met veel blijheid waarna het prettig kijken was.” Bij de overige sterren ging de hoogste score voor beweging naar Nikita (v. Fabuleus) een dochter van de bekende keur- en sportmerrie Charlotte (v. Waldemar) van Fam. van Ingen die de regen trotseerde met een overtuigend achterbeengebruik.

Van de vier vier t/m zevenjarige stamboekmerries werden er drie bevorderd tot ster. De kopplaats ging naar de door Zwierenberg gefokte Lenouk (Atleet x Unieko uit Ninkie v. Joviaal) van Aris van Manen. Zij legde ook de IBOP af en werd eveneens keur en kreeg een lovend juryrapport: “Lenouk is een fraaie, lang gelijnde, tuigtypische merrie met goede verbindingen die over veel formaat maar ook over heel veel uitstraling beschikt. Ze verkeerde in super conditie. In beweging bleef ze na alle presentaties continu doordraven en bleef ze er heel mooi overheen kijken. Ze wist op alle onderdelen te imponeren.” Met zoveel lovende woorden was het geen wonder dat het algemeen kampioenschap haar ook niet kont ontgaan! De tweede plaats bij de vier t/m zevenjarige stamboekmerries werd ingenomen door een telg uit de Denderose-stam. Deze Lirose (Plain’s Liberator uit Dirose elite v. Unieko) is een fokproduct van Lenie Postma en heeft Marten van Wijhe als eigenaar. Met een sterk optreden en een gemiddelde van 74 punten werd zij wel ster verklaard maar ontving geen uitnodiging voor de NMK.

Als tweejarige werd de elitemerrie Mudini (Ditisem uit Gudine K ster van Atleet) van Gert Kamphorst Oostelijk kampioen. Zij mag ook nu Oost vertegenwoordigen op de NTD als de tweede geplaatste bij de keur-elitemerries en kreeg als beoordeling: “Een sterk gebouwde merrie die aansprekend draaft, waarbij het sterke achterbeen extra opvalt.”

Het algemeen dagkampioenschap kwam dus op naam van Lenouk dankzij het feit dat ze onvermoeibaar maar bleef showen en als reserve kampioen werd Nalanita opgesteld.