Lendoline kampioen CK Noord

Nieuws

Een volle en lange dag op de Centrale Keuring voor regio Noord in Tolbert afgelopen vrijdag. Klokslag 08.00 uur trad het eerste veulen van de 27 in de baan. 5 veulens kregen een ticket voor de veulenkeuring op de NTD 14 augustus a.s.

Negen veulens werden er uitgenodigd voor de Finale op de CK. Kampioen werd de door Menko en Elsa Jongeling gefokte Ritmeester (Icellie uit Mendoline v.Indiana). “Dit is een veulen met veel ras, een mooie houding en goede verbindingen. Hij heeft een goede stap en heeft veel zweefmoment en beweegt actievol. Het is rondom een aansprekend veulen”, aldus Viggon van Beest. Vorig jaar fokte Doede Hofman de kampioen van de veulenkeuring in IJsselmuiden. Dit jaar fokt hij uit dezelfde merrie Gwendoline de reserve kampioen. Royal Gwendoline is net als de kampioen een nazaat van Icellie. Dit is een goed en bergopwaarts gebouwd veulen. Een aansprekend en compleet veulen.

De 3-jarige Nikita wist een week eerder het kampioenslint in ontvangst te nemen op de Stamboekkeuring die eveneens plaats vond in Tolbert. Ook op de CK zette ze haar beste beentje voor en wist opnieuw kampioen te worden in haar leeftijdsklasse. “Nikita is een merrie die sterk en bergopwaarts beweegt. Ze beschikt over veel takt en balans.” Nikita is in eigendom en gefokt door Rein en Diny Bosch die eveneens de fokkers en eigenaren zijn van Icellie, de vader van Nikita. Tijdens het algemene dagkampioenschap wist deze merrie het ook zeer goed te doen en werd reserve kampioen.

Er waren 17 vier t/m zevenjarige merries die allen ster werden verklaard. Zes mochten naar de finale en kregen allen een ticket voor de Nationale Tuigpaardendag. Kampioen werd Mereda II (Eebert x Waterman) Gefokt door Ina Veldhuizen-Ter Maaten en in eigendom van Meo Veldhuizen. “Mereda is een enorm tuigtypisch bewegende merrie met een goed voorbeengebruik en ze toont veel allure, zweefmoment en ruimte in haar bewegingen.” Eerder deze dag behaalde Mereda II haar 2e alternatieve IBOP waardoor ze keur verklaard is. Marcel Ritsma fokte de tweede geplaatste merrie Miss Elegant RSH ( Cizandro x Saffraan ) die nu in eigendom is van Erik van der Veen.

Twaalf keur/elitemerries kwamen zich presenteren waarbij de rubriek werd aangevuld met merries die eerder deze dag of dit keuringsseizoen keur of elite waren geworden door het afleggen van een tweede voldoende alternatieve IBOP. Zeven kregen een ticket voor de NTD. Uit deze groep kwam dan ook de Algemeen Dagkampioen Lendoline. “Lendoline is een tuigpaard zoals je een tuigpaard graag wilt zien! Een blikvanger die ondanks de vele regen zich ieder rondje bleef showen.” Lendoline is in eigendom van Wout Liezen.

Gert Koers, voorzitter van KWPN Tuigpaard Regio Noord, had als voorzitter een drukke dag maar met de deelname van zijn merrie Leetida GK ook een spannende dag! Deze merrie is een nazaat van Eebert en komt uit de keurmerrie Etida S van Vaandrager. Zij werd tweede achter Lendoline bij de keur/elite merries.

Zeven twee-jarige merries betraden de keuringsbaan en allen kregen ze een eerste premie. Zes werden er uitgenodigd voor de Nationale Tuigpaardendag. Kampioen werd O’linie (Cizandro x Unieko ) van R. Mulder die eveneens ook haar fokker is. Een complete merrie met veel allure en zweefmoment!  Daarna volgde op de twee plek Obella (Cizandro x Manno) van de familie Pos. Deze merrie is een volle zus van de keur merrie Mabella.