Eerste showpaardevenement een feit!

Nieuws

Na twee jaar zijn er weer keuringen mogelijk en beet KWPN Tuigpaardregio West het spits af.  Op 3 juli vond bij de Zilfia’s Hoeve in Houten de eerste Centrale Keuring 2021 voor tuigpaarden plaats. Toon van Doorn was er bijzonder succesvol: zijn tweejarige Kordaat-dochter Owandra werd Algemeen Kampioen en zijn zesjarige Kuliena (Cizandro x Patijn) werd Reserve Kampioen.

Kampioen

De merrie die de kopplaats bij de tweejarigen én het kampioenschap bemachtigde, stamt uit een succesvolle fokkerij waarvan de fokkers de befaamde oeuvreprijs mochten ontvangen, en wel de Gebr. den Otter. Deze Owandra is een dochter van de inmiddels geruinde Kordaat uit Uwandra ster pref v. Fabricius. Ook zij heeft Toon van Doorn als eigenaar. Tijdens de laatst gehouden CK in 2019 wist Toon het Westelijk keuringskampioenschap te veroveren met de door Jan Achter de Molen gefokte Kuliena, ditmaal had hij naast Kuliena en Niëlma nóg een ijzer in het vuur met deze Owandra. Zij kreeg een zeer lovend juryrapport: “Een tuigtypische, jeugdige merrie met veel ras. Ze maakt zich heel deftig en draaft rondom heel sterk met veel lichtvoetigheid.” Later op de dag verwierf ze het kampioenschap! Ook de tweede tweejarige werd uitgenodigd voor de kampioenskeuring én de NTD. Zij komt wederom uit een befaamde stam waarvan de oprichter ook werd gehuldigd als Fokker van het Jaar, Gerard Voorburg in 1998. Egbert en Els Kruiswijk zetten deze lijn succesvol voort met onder andere de keur preferente Nando-dochter Scodessa, de moeder van de als tweede geplaatste Odessa K (v. Dylano) die de eervolle naam van haar stammoeder Odessa, een dochter van de befaamde Uron, draagt. Zij werd omschreven als: “Langgelijnd met een goede schoft/schouderpartij, groot zweefmoment en veel buiging achter. Voor zou ze even meer mogen doen.”

Koninginnerubriek

Vijf gegadigden meldden zich in de koninginnerubriek. Drie merries ontvingen het sterpredicaat en twee daarvan werden uitgenodigd voor de kampioenskeuring en mogen ook door naar de NMK. Op kop kwam een fokproduct van het succesvolle echtpaar Sijmen & Greet Korevaar. Beroemd van de allereerste titel Fokker van het Jaar in de tuigpaardgeschiedenis. Zij verkochten Nadialina (Eebert uit Briannalina keur pref v. Larix) aan Aart den Boer en waren er in Houten trots getuigen van hoe Nadialina de Westelijke koninginnerubriek op haar naam zette. Nadialina kreeg als jurycommentaar: “Zij staat uitdrukkelijk in het foktype, heeft maat, formaat en beschikt over een mooie schoft/schouderpartij met tevens een goede bovenlijn. Zij zou nog even meer mogen rijzen in de voorhand.”

Op de tweede plaats ook een goed bewegende merrie, dit betreft een dochter van de inmiddels geruinde Image HBC die komend seizoen onder de naam Itisem door stal Haarsma op de concoursen zal worden uitgebracht. Deze Niëlma (uit Giulietta ster v. Crescendo HBC) werd gefokt door Cor Verhoeff en is in eigendom van Toon van Doorn. Niëlma. Zij werd om schreven als: “Voldoende in het type staand en mocht nog even meer bespierder in de bovenlijn. Ze showt met veel cadans en actie in haar bewegingen, zou nog een fractie meer mogen rijzen.”

Veulens

Vier van de zes hengstveulens ontvingen een eerste premie en de twee hoogst geplaatsten kregen een ticket voor de Nationale Veulenkeuring in Ermelo. Deze rubriek kwam op naam van, hoe kan het ook anders, weer een telg uit een bekroonde fokkerij. Ditmaal van Fokker van het Jaar 2003, Bep Bon. Hans Castelijns fokte moeder Garana-C ster v. Patijn en Stan en Erika de With fokten bij haar met de schimmelhengst Idol dit goed ontwikkelde hengstveulen Racoon. “Tuigtypisch met veel ras, front en schakelvermogen. Hij draaft heel goed in balans en heeft een goede lichaamshouding”, aldus de jury welke bestond uit Viggon van Beest, Lammert Tel en Bauke de Boer. Zij zetten de door Frans Meewisse gefokte Cizandro-zoon Roccodancy (uit Marvel-dochter Vedettedancy ster uit Topsportmerrie Odancy keur pref v. Interessant) op de tweede plaats. Roccodancy werd als volgt omschreven: “Tuigtypisch en goed ontwikkeld, met veel front en een goed fundament. Achter is hij goed, voor mag dit veulen iets meer actie tonen.” Van de vier merrieveulens kreeg er één een eerste premie maar geen uitnodiging voor de NVK.

Weer Fokker van het Jaar-product

De vier t/m zevenjarige stamboekmerries werden alle acht ster en twee mochten naar de kampioenskeuring én naar de NTD. Het wordt eentonig maar hier wederom een fokproduct van een Fokker van het Jaar: Dinie Markhorst die in 2006 werd gehuldigd. Deze Miss Jerina YBP is een dochter van Hertog Jan uit de elite Viva Jerina v. Marvel en in eigendom van Black Horses werd als volgt omschreven. “Een heel goed in het type staande, sterk gebouwde merrie met veel bespiering en de hals er goed op staand, gaat sterk over de benen met veel kracht achter.” Tweede werd Milwaukee (keur van Idol uit Wyomi Landzicht ster pref v. Marvel) gefokt en in eigendom van Hengstenhouderij Landzicht. “Zeer tuigtypisch gebouwd scherp model met ras, de hals erop en veel kwaliteit in het fundament.”

Keur/Elite

Vier van de vijf keur/elitemerries worden ook op de NTD verwacht en de beste twee namen het nogmaals tegen elkaar op in de kampioenskeuring. De kopplaats ging net als tijdens de vorige CK naar genoemde Cizandro-dochter Kuliena (uit Uliena II ster pref van Patijn). Jan Achter de Molen fokte deze edele merrie die zich in handen van Harry van Middelaar in tuig ook ruimschoots bewezen heeft. Haar rapport luidde: “Een sterk gebouwde merrie met mooie verhoudingen die draaft met veel houding en balans.” Martin de Groot fokte de als tweede geplaatste kersverse elitemerrie Lendrini (Hertog Jan uit Fame Landzicht v. Manno. “Een merrie met zeer veel ras, een mooi hoofd en een scherp model. Ze maakte zich heel deftig het front, ze beweegt actievol en beschikt over veel allure.” Haar trotse eigenaar is Josina Bezemer. Atleet-dochter Jarana van Nico en Annemiek Calis werd derde, gevolgd door concoursmerrie Jara (keur v. Cizandro uit Trijnie ster v. Manno) van Johan Kramer.

Kampioen fokmerries

Zij wist later op de dag het kampioenschap aangespannen Fokmerries West te behalen in handenvan Annemieke Calis. In de rubriek werd ze derde en moest ze winnares Gardenia met Harry van Middelaar en de eveneens Noordelijk merrie Havana met Derk Jan Mekkes voor zich dulden. Wel wist Annemieke hiermee vader Nico, die voor Emaire koos, een plaatsje voor te blijven…

Concoursrubrieken

De kleine limiet kwam op naam van Jericho en Mark de Groot en Eebert-zoon Jonkheer van Martien Verboord werd sterke tweede. Mark pakte ook de winst in de grote limiet en wel met de dekhengst Hertog Jan (v. Cizandro). Ook hier werd Derk Jan tweede, de Patijn-zoon die voorheen door Alberd van Dijk werd uitgebracht is nu een nieuwe troef van Stal Mekkes. Wout Liezens Lendoline pakte de winst in de nieuwelingenrubriek met Henk Hammers, gevolgd door Lakei die door Kees Kimenai werd gepresenteerd en Fantijn-zoon Landheer van en met Piet Lijffijt. In de ereklasse wist Martien Verboord zijn nieuwe aankoop El Nino B heel aansprekend voor te stellen. Zij werden derde achter Elegant met Cor van Dijk en de als eerste opgestelde Heliotroop, die Harco en Grietje Naber als nieuwe eigenaren heeft en werd voorgesteld door Henk Hammers. In de tweespanrubriek zegevierde El Nino wel met Martien en spangenoot Jonkheer (v. Eebert). Ook hier werd stal Mekkes tweede met Hugo en Varanno. Hanneke Mekkes en Bentley schreven de eerste damesklasse van 2021 op hun naam en werden op de hielen gezeten door Emaire met Annemieke Calis en de als derde geplaatste Judex gereden door Susanne Klinkhamer.

Het eerste showpaardevenement van 2021 is een feit! Dat er nog vele volgen…

Foto: Jara met Annemieke Calis (Foto Johnny van Ingen)