Kuliena en Dendrini gehuldigd op CK West

Nieuws

De tweede CK werd op zaterdag 6 juli gehouden. Dit betrof CK West welke wederom op het fraaie terrein van Manege Zilfia’s Hoeve in Houten plaatsvond. Een gezellige dag welke aansprekende kampioenen opleverde.

In tegenstelling tot CK Oost waar slechts één veulen aanwezig was, had de jonge Ottoland wel enige concurrentie alvorens hij gehuldigd kon worden als veulenkampioen. Co Verburg vernoemde deze nazaat van Jesse James naar zijn woonplaats Ottoland en fokte het hengstje uit zijn stermerrie Fleur (Atleet x Fabricius). Op stand toont Ottoland ras maar mag in beweging meer van achteruit optreden.

De zich in tuig ook heel aansprekend presenterende Cizandro-dochter Kuliena is een fokproduct van Jaap en Jan Achter de Molen die de donkerbruine merrie fokten uit de ster preferente Patijn-dochter Uliena II met daarachter het prestatiebloed van Waterman en Renovo. Toon van Doorn is de eigenaar en Harry van Middelaar de trainer en rijder. In de alternatieve IBOP behaalde ze in Houten op de lokale keuring al 85,5 punten en op de CK 87. De hiermee net tot keur gekroonde merrie wist ook het Algemeen Dagkampioenschap te veroveren. Vooral haar lichaamshouding werd geroemd en inspecteur Viggon van Beest die deze dag als juryvoorzitter optrad verwoordde dit aldus: “Hier kunnen we niet omheen! Dit is een merrie die er ‘ruig’ overheen loopt. Ook in de alternatieve IBOP sprak ze zeer aan en showt zich heel gedragen met veel balans en een groot zweefmoment. Om haar kampioen te maken, daarvoor was geen discussie nodig, ze blijft er inklimmen.”

Dit was wel het geval bij het kiezen van de reserve kampioene. Dit werd uiteindelijk de door Van de Water gefokte Hermanus-dochter Lizilane uit de stermerrie Zilane (Reflex x Majesteit) die in eigendom is van Piet Rook, Cees Embregts en Pauline van der Gun. De eveneens donkerbruine Lizilane trad ook sterk op en behaalde eerder op de dag al het kampioenschap driejarigen. Zij wist in de kampioenskeuring uiteindelijk Ditisem-dochter Katootje Bloem die door eigenaar René van Klooster werd gefokt uit de keurmerrie Billy Bloem (Unieko x Waterman) voor te blijven evenals Kiara (Eebert x Immigrant) van fokker/eigenaar Bast en Dylano-dochter Leica Bala die via stermerrie Foxxiebala (v. Stuurboord) afstamt van de keur preferente Lambala die door fokker en eigenaar Van Zessen voorheen ook succesvol werd uitgebracht. Deze merries hebben uiteraard tevens een uitnodiging voor de NTD ontvangen.

In West weet het enthousiaste bestuur ook ieder jaar iemand die zich onderscheidt in de tuigpaardfokkerij in het zonnetje te zetten. Deze eer viel mevrouw Piety Leeuwis de Wit al eens te beurt en zij was, ondanks haar hoge leeftijd, ook nu weer aanwezig om maar niets te hoeven missen en was er eveneens getuige van dat het ook al op leeftijd zijnde echtpaar Sijmen en Greet Korevaar ditmaal werd gehuldigd dankzij hun grote fokkerijsuccessen. Naast de vele aansprekende merries welke momenteel onder andere door Hannalina en Johannalina worden vertegenwoordigd op de concoursen, fokten zij ook maar liefst vier goedgekeurde hengsten en werden op de Nationale Tuigpaardendag van 1993 als allereerste Fokkers van het Jaar gehuldigd.

Westelijk penningmeester Michael Kooyman en zijn vrouw Henriëtte staan ook te boek als fokkers en hun meest aansprekende fokproduct Dendrini (v. Manno) werd, net als vorig jaar en in 2013, gehuldigd als aangespannen Kampioen Fokmerries. In 2016 waren Wendelrose (v. Manno) en Mark de Groot een maatje te groot en in 2017 wist Den Roos (v. Tendens HBC) met Harry van Middelaar deze titel te behalen en Dendrini voor te blijven. Ditmaal kreeg Dendrini de titel ook niet cadeau, er werd op het scherpst van de snede gestreden! De beweging van Dendrini was heel sterk waarbij ze ook een goed ondertredend achterbeen vertoonde waarbij de houding en front constanter konden. Dat maakte de strijd ook zo spannend. Uiteindelijk werd deze in Dendrini’s voordeel beslecht en werd de eveneens sterk optredende Icanita (v. Colonist) van Toon van Doorn, de keuringskampioene van vorig jaar, in handen van Harry van Middelaar als tweede opgesteld. De eveneens goed aantredende Emaire van Kramer maakte in handen van Nico Calis de top drie compleet en hiermee ook het succes van vader Manno die hier in de naar hem vernoemde ring een postuum visitekaartje afgaf met twee dochters in de top drie.

Foto: Westelijk kampioene Dendrini van Fam. Kooyman met Henk Hammers (Foto: Johnny van Ingen)