Geweldig festijn in Dalen

Nieuws

Dit jaar was het Zuidenveld concours in Dalen waar de organisatie opnieuw alles uit de kast had gehaald om er een geweldig festijn van te maken. Men had gekozen het evenemententerrein te verplaatsen naar het centrum van het dorp en dat bleek een groot succes. Veel publiek in de tent en langs de kant, dat zag ECW Imondro (v. Cizandro) met Lambertus Huckriede kampioen worden bij de 5-jarige tuigpaarden en de 81-jarige Hilbert Meijering emotioneel afscheid nemen van de tuigpaardensport. Twee absolute hoogtepunten op de 98e Zuidenveldtentoonstelling!

Negen paarden hadden zich weten de kwalificeren voor het VTN-kampioenschap voor 5-jarige tuigpaarden en maakten er een mooie strijd van. ECW Imondro van Alfons Engbers was geweldig in vorm en liep met Lambertus Huckriede een foutloze koers. Hij mocht als tweede afrijden in de finale met vier leeftijdgenoten achter de hoog in het front lopende India (v. Cizandro) met Antoon Kogelman. Idol (v. Manno) van Black Horse BV volgde met Idol en ook Image HBC (v. Ditisem) met Harry van Middelaar en Ivo PSH (v. Saffraan) en Marcel Ritsma mochten mee. Imondro had zijn visitekaartje de eerste omloop al afgegeven maar deed er nog een schepje bovenop. De bruine ruin zakte van achteren en ging daardoor in de voorhand bijzonder hoog en ruim door de baan. Los door het lichaam bewegend met veel zweefmoment en met de hals er mooi op kon de titel hem niet ontgaan. Temeer omdat de concurrentie te veel foutjes maakte. Idol had beste stukken maar was niet vast genoeg en werd tweede voor India die niet meer in balans kwam. Voor plaats vier werd de arbiter ingeschakeld en die koos Ivo PSH voor Image HBC.

In de nationale competitie pakte Icanita (v. Colonist) van Toon van Doorn, de keuringskampioene van CK West, met Harry van Middelaar opnieuw tien belangrijke punten mee. Geheel vierkant en met veel afdruk werd de bruine elitemerrie steeds ruimer. Just Lucky (v. Wentworth Ebony) en Lambertus Huckriede werden sterk tweede Innovatief (v. Zepplin) moest met Mark de Groot genoegen nemen met de derde plaats. Henk Hammers behoorde met Jakarta (v. Ditisem) van Veerman ook tot de overrrijders en bleef vierde.

De limietklasse kende een kopgroep van vijf en hier leek de strijd om de eerste plaats te gaan tussen twee Colonist-nakomelingen: Indiana met Klaas Buist en Heliotroop VDM van Jaap van der Meulen met Henk Hammers. Ze stonden voorlopig één en twee en waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. Beide hengsten toonden veel actie waarbij Indiana er even meer inklom en ook iets deftiger in het front was. De jury was echter een andere mening toegedaan en plaatste Heliotroop uiteindelijk op de vijfde plaats. Winnaar werd uiteraard Indiana die als een vorst door de baan ging. Icellie (v. Bocellie) van Rein Bosch klom met Harm Jan Veenstra van de vierde naar de tweede plaats en Heideroos (v. Cizandro) van Wout Liezen handhaafde zich met Harry van Middelaar op plaats drie. Vierde werd Heraut (v. Bentley VDL) met Freek Saris.

In de ereklasse was Brandy weer heer en meester in handen van Harry van Middelaar en verwees Business (v. Vlasco) met Lambertus Huckriede naar plek twee. Bastiaan (v. Saffraan) steeg een plekje met Erik van der Veen door een arbitrale beslissing en dat ging ten koste van Besterly Amadeus (v. Saffraan) met Leendert Veerman. De damesklasse werd na overrijden met drie gewonnen door Business met Anneke Huckriede en dat betekende dat Funita (v. Manno) van Jaap van der Meulen met Hanneke van Wessel haar voorlopig eerste plaats moest afstaan. Manon Veerman werd derde met Emerson (v. Manon) van Maatschap Alting.

Bij de tweespannen was de arbiter alweer aan zet, alleen ging het nu om de eerste plaats. Of Henk Hammers met Funita en Heliotroop of Leendert Veerman met Equifirst Zilver (v. Ranno) en Emerson. Twee hele rijke spannen met veel beweging onder het lichaam dat in het voordeel van Hammers uitviel. Derk Jan Mekkes werd derde met Prime Val Bentley VDL (v. Larix) en diens zoon Jaims H.

De afsluitende tandemrubriek werd een prooi voor Leendert Veerman met Equifirst Eribo (v. Manno) en Emerson voor Derk Jan Mekkes met PV Varanno (v. Manno) en PV Wizzkid’s Gonda (v. Patijn). Hammers werd nu derde met Briljant (v. Larix) en Funita.

Rijders van het Zuidenveld

Op het Zuidenveld concours worden ook altijd wedstrijden voor de eigen leden verreden en hierbij waren Nathalie Buwalda en Grietje Naber-Dijks elk goed voor twee overwinningen met ook twee keer hetzelfde paard. Buwalda won met Vayacondios (v. larix) overtuigend de hoge limietklasse en won later ook de rubriek voor de boerenwagen. Naber-Dijks won met Hunita (v. Manno) de lage limietklasse en de damesklasse. Bij de fokmerries kwam Johan Meijerink op kop met Itasja (v. Urgent). Nathalie Buwalda won ook nog de Burgemeesterprijs als stijlvolste rijdster over de hele dag.

Emotioneel was het afscheid van Hilbert Meijering uit Oosterhesselen. Na de prijsuitreiking werd hij toegesproken en in het zonnetje gezet door de organisatie en daarbij hielden velen het niet droog, Hilbert zelf ook niet. Hij had zelf aangegeven dat Het Zuidenveld 2018 het laatste moest worden als actief deelnemer. Hij reed zijn laatste wedstrijd met één van zijn vele fokproducten Hilando (v. Delviro HBC). Samen met zijn vrouw reed hij de laatste ereronde en kreeg een staande ovatie van het publiek waarvoor hij zoveel jaren heeft gereden.

Geert Bouius