Impuls wint eerste competitiewedstrijd regio West

Nieuws

Op 28 mei vond voor de tweede maal voor de tuigpaarden van regio West het concours van manege Beukers in Oudkarspel plaats. Op het programma stonden vijf rubrieken, waaronder de eerste competitiewedstrijd van deze regio. De rubriek was met vier deelnemers niet op volle sterkte en viel in de breedte nog niet helemaal mee. Bij dit beperkte aantal was de jury er in één keer uit. De winst ging naar Impuls (v. Eebert) van Thijs Blankendaal. Deze was af en toe nog wel wat kijkerig, maar liet verder voldoende houding zien en beweegt daarbij verdienstelijk. Goed recht gesteld en van achteruit goed bewegend werd Marcel van Bruggen tweede met Irena (v. Waldemar) van Jaap Kok. Plaats drie was voor Hulja (v. Manno) van Harry Schuit. Deze drukt de hals nog wat weg, maar liet zich netjes bewegend zien. Een luxe verschijning, maar nog met wat weinig oprichting was plaats vier voor Ivanhoe PC met Cees Embregts.

Met elf deelnemers was de lage limiet prima bezet en ook de kwaliteit stemde tevreden. Aan kop kwam na het over rijden met zes aanspanningen Hillydessa van Egbert Kruiswijk en gereden door Nico Calis. Deze heeft een luxe front en komt voor en achter heel royaal van de vloer. De degelijke donkerbruine Flexibel van Hans Robben klom er mooi in en liet een best aantredend achterbeen zien. In de hoge limiet vond de jury in Fantast van familie Van der Gugten de overtuigende winnaar, lieten ze weten. Deze maakte als altijd indruk door het voorname front en toonde een sterk aantredend achterbeen. Een mooie stabiele koers van Dondroniem met Martien Verboord leverde hem een tweede plaats op en Enziedancy met Matc Rook nam plaats drie, mede dankzij een mooi front, voor haar rekening. De jury roemde het optreden van Amish gastrijder Aaron Jay Fisher die met AMFM Dellorto van Marcel van Bruggen reed. Bij binnenkomst reed hij Dellorto voor een tweede plaats, maar kon dit gaande de wedstrijd niet vasthouden en zakte net buiten de top drie. In de top drie van de ere- en damesklasse waren de uitslagen van de nummers één en drie gelijk. Het was het rijzende beeld en ruime voorbeengebruik van Cognac van Nico Calis wat door de jury beloond werd met beide overwinningen. Over de benen heel sterke optredens en iets toegevend in houding werd Amaretto van Thijs Blankendaal tweemaal derde met respectievelijk de eigenaar en Evelien Langerijs. Met de hals er op en voor royaal van de vloer komend wist Söndral met Cees Klinkhamer zich in de ereklasse tussen beide genoemde paarden te nestelen, waarbij geconstateerd werd dat hij niet helemaal recht gesteld was. In de damesklasse was het Nadja Zwaan die Fantast naar een mooie tweede plaats reed. In houding en beweging maakte deze weer een beste indruk, waarbij hij niet geheel foutloos was. In de damesklasse werd Cognac gereden door Annemieke Calis. Zij is tevens (mede) initiatiefneemster vanuit Tuigpaard Promotie West van dit en enkele andere nieuwe concoursen. Hierbij komen haar contacten uit de ‘rijpaardenwereld’ haar goed van pas vertelt ze. “Een aantal jaren terug hadden we hier al eens een showtje gegeven. Een vervolg daarop viel letterlijk in het water en daar bleef het toen even bij. Vorig jaar heb ik de familie Beukers gevraagd of zij er wat voor zouden voelen om rubrieken voor tuigpaarden in het programma op te nemen. Er werd toen gevraagd hoeveel tijd we nodig hadden, en vervolgens gezegd dat we het dan maar moesten regelen. We hebben toen in vier weken alles geregeld, inclusief sponsoring. Vorig jaar hadden we afgesproken dat ze het dit jaar zelf zouden organiseren en we hebben hen nu alleen met wat adviezen bijgestaan als dat nodig was.”

Nieuwe op de agenda van regio West zijn verder, naast de bestaande concoursen te Valkenburg, Houten, Santpoort, Opmeer en de Purmer, op 9 juli Cornwerd bij manege Boeyenkamp, 16 juli Schoorl, 24 juli fokdag Asperen, 24 augustus tijdens de kortebaan draverij te Middenbeemster en op 9 september te Medemblik.

Tekst & Foto: Rijk van Vulpen