Image HBC pakt overtuigend de nationale nieuwelingentitel in Bennekom mee!

Algemeen

Wie Hemelvaartsdag zegt, zegt Bennekom en wie Bennekom zegt, zegt nieuwelingen… Met spanning en veel interesse wordt er ieder jaar weer uitgekeken welke tuigpaarddebutant de befaamde nationale nieuwelingentitel op zijn naam schrijft. Dit jaar was tijdens de indoors al duidelijk dat er zowel regionaal als nationaal een mooie debutantenstrijd gevoerd kon gaan worden door een aantal ronduit aansprekende en goed bewegende nieuwelingen. Het prachtige landgoed Hoekelum biedt een idyllisch decor, de zomerse temperaturen, het in grote getale aanwezige enthousiast meelevende publiek én de acht nieuwelingen zorgden voor veel sfeer en show. Vier van hen traden aan in de finale maar van meet af aan was de rijzende dekhengst Image HBC (Ditisem x Victory x Harald) de grote uitblinker. Zonder één misse pas, toonde hij veel front, zweefmoment én beweging op vriendelijke wijze. Dat leverde hem door de juryleden Fonne Smeulders, Jan Cees van der Endt en Jan Thijs unaniem drie eerste plaatsen op op het digitale scorebord. Image werd gepresenteerd door Harry van Middelaar. Over de nummers twee en drie was wel enige verdeeldheid maar deze strijd werd in het voordeel beslecht van Trudalya’s zoon ECW It’s Me (v. Wentworth Ebony) van Alfons Engbers in handen van Lambertus Huckriede. Ook het optreden van It’s Me was zeer aansprekend met eveneens veel front en actie. Het witte lint was voor de dekhengst Idol (Manno x Plain’s Liberator x Fortissimo) die zich in handen van Mark de Groot bij tijd en wijle ook groot maakte maar wel wat onder de indruk was van alles wat er om hem heen gebeurde. De eveneens aansprekende Improve (Urgent x Nando x Farao) liet sommige stukken ook zien veel aan beweging in huis te hebben maar was er eveneens af en toe even uit maar heeft zeker potentie. Hij pakte met Freek Saris verdiend de vierde plaats. Meervoudig kampioene Ilanda (Eebert x Manno x Balmoral) van Viggon van Beest en Hennie van Manen liep als beste merrie in dit nieuwelingengeweld met Robbie van Dijk verdienstelijk naar de vijfde plaats maar ook zij liep bedeesder, in plaats van met de haar zo kenmerkende grootse passen die ze indoor wel showde. Ilanda werd gevolgd door Havana (Bentley x Waterman) van Familie Mekkes met Henk Hammers aan de leidsels, Besterly Ivan (v. Eebert) met Leendert Veerman en For Pleasure (v. Aron) met Henk van der Sluis.

Op uitnodiging van de inmiddels voorspoedig herstellende Roelof van ’t Oever was zijn Amish-vriend Aaron Jay Fisher in Nederland en deze pakte met beide handen de uitdaging aan om zowel in de door Helandro B verdienstelijk gewonnen lage limietklasse, met AMFM Dellorto, als in de door Brandy geregeerde ereklasse met Tip Infra’s Golden Dancer mee te rijden. Een hele belevenis voor deze 22-jarige tuigpaardliefhebber pur sang! Ook genoot Aaron enorm om de aanwezige dekhengsten in levende lijve aan het werk te zien. Hun bloedlijnen kon hij al dromen, nu ook van hun aansprekende optreden.

Bij de hackney’s sprong de grote maat ereklasse er bovenuit. Daarvoor zorgde Secret’s Jesse James, de hackney-smaakmaker van de dag, gepresenteerd door Patrick Hoogerwaard. Met veel machtsvertoon en een goede cadans ging Jesse James, nagenoeg foutloos, fascinerend door de baan op de golven van het applaus en gejoel van het ruimschoots aanwezige publiek. Hij werd als tweede geplaatst achter de immer aansprekende Sir Arie in handen van André Veltkamp die nog niet in zijn zo kenmerkende topvorm verkeerde en zijn tong toonde. Plain’s Inkspot pakte als laatste over rijder verdienstelijk het witte lint met Andriene van de Laar in deze zes deelnemers tellende rubriek. De limietklasse wist André verdiend aan te voeren door het aansprekende optreden van zijn dekhengst Bocellie’s Matteo, ook hier werd Patrick tweede, ditmaal met Secret’s Inspiration.

Bij de Friese tuigpaarden was er onder andere een hoofdrol voor Milan (v. Norbert) van de gebroeders van Manen en Stan Derksen en gereden door Robbie van Dijk. De imponerende Milan liep met heel veel houding en was over de benen zeer sterk. Als je dan toch een klein kritiekpuntje mag geven dan zou de jury hem nog een tikkeltje voorwaartser willen zien. Een andere hoofdrol was er voor Joppe (v. Maurus) van Nienke Schrale en gereden door Henk Hammers. De hengst kwam tweemaal uit en wist na Milan een tweede plaats te scoren in de KFPS nieuwelingencompetitie. Joppe had volgens de jury juist een iets te vlot tempo maar was in achterbeen wel heel sterke en liet derhalve toch Mees 497 (v. Tymon) met Sybren Minkema achter zich. Joppe werd ook in de limietklasse uitgebracht en imponeerde daar zeer verdienstelijk. Met name zijn opvallende front en rijzende houding vielen op en won. Douwe van R (v. Maurits) met Jolanda Schreuder sloot aan en Imbert fan Wylgster Pragt met Sybren Minkema pakte de derde envelop.  In de ereklasse ontstond in de kopgroep een bijzondere strijd. Eentje met drie heel sterke paarden waarin elk paard een paar heel positieve punten heeft. Bijzonder is te vernemen dat de juryleden elk anders keken naar dit drietal en ook ieder voor een andere winnaar kozen. Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse) kwam uiteindelijk als winnaar naar voren. Vaste rijdster Jolanda Schreuder zat aan de leidsels van deze van achteren uit zeer sterk gaande Chris welke vervolgens ook de damesklasse met gemak op zijn naam schreef. De rubriek tweespannen werd een prooi voor Udo de Haan die zeer tevreden was over zijn nieuwe span, bestaande uit Christiaan PW (v. Andries) en Het Swarte Paert Sierd PW (v. Dries). Dat Udo de Haan tijdens de prijsuitreiking nog eens extra in het zonnetje werd gezet verraste hem totaal. Udo de Haan won dit jaar namelijk de Ria van Wijlen oeuvre prijs. Een prijs voor een jonge Friezenrijder, aanwezig als deelnemer op het concours Bennekom.

Tekst: Janneke Berghuis & Johanna Faber (Friezen)

Foto: www.oypo.nl/jannekeberghuis

Fotobijschrift: Image HBC