Laatste Gouden Zweep voor Cor van Dijk!

Nieuws

Ook dit jaar vond de tuigpaard Nieuwelingen dag en hengstenshow bij de Zilfia’s Hoeve in Houten weer op Paasmaandag plaats en wel voor de 25e keer. Een jubileum waarbij de winnaar van de nieuwelingen ook al 25 jaar De Gouden Zweep opgespeld krijgt. Aart en Riet Visser stellen dit waardevolle kleinood ter beschikking, echter dit jaar voor de laatste keer en daarmee werd Cor van Dijk de laatste winnaar. De organisatie hoopt echter dat er een nieuwe sponsor komt zodat deze prijs ook volgend jaar weer uitgereikt kan worden.

Cor van Dijk won de finale van de nieuwelingen met de 5-jarige Helandro B. Deze bruine zoon van Cizandro uit de Lorton merrie Wilhelmientje bleef in de finale met vijf het meest constant en straalde kracht en macht uit. Sterk over de benen en met een mooi front reed Cor zijn Helandro in een rustiger tempo dan een week eerder in Ambt Delden en daardoor kon de ruin zijn ruime passen goed afmaken en de achterhand er sterk onderbrengen. Uit drie groepen hadden beide juryleden Luc van Assche en Brian Rijsdijk zeven paarden geselecteerd voor de finale, waarin er vijf daadwerkelijk terugkwamen. Harry van Middelaar won de eerste groep overtuigend met de donkere vos Happiness-Lein (Manno x Cambridge Cole) van de Zilfia’s Hoeve. Deze volle zus van nationale ereklasse paard Celebration van Ulle Haarsma beweegt zeer tuigtypisch en heeft een mooi front. Antoon Epskamp werd tweede met Ivirona (Eebert x Waterman) en mocht ook mee naar de finale. Harry wist ook de tweede groep te winnen en wel met de vorig jaar goedgekeurde dekhengst Image HBC (Ditisem x Victory) van de HBC stal, die zich geweldig groot maakte en sterk over de benen ging. Mark de Groot werd tweede met de elastisch en actievol bewegende Habibi (Marvel x Torino). Habibi heeft een grijpende voorhand en heeft veel kracht in de achterhand. Hij had echter meer moeite met de balans, maar ging natuurlijk mee naar de eindstrijd. Dat mocht ook de als derde geplaatste Ilina (Cizandro x Manno) van W. van Schadewijk en voorgesteld door Robbie van Dijk. Harry koos voor de finale de merrie Happiness-Lein en Ilina bleef op de wagen. Winnaar in de derde groep werd Cor van Dijk met Helandro B voor Kees van der Maat met Imposant (Eebert x Uromast) van de Zilfia’s Hoeve en Anemone Sportpaarden BV. Deze vos won vorig jaar de Egbert Emmink bokaal en showde zich nu ook met veel allure waarbij de voorhand voldoende ruim was, maar de achterhand krachtiger ondergebracht mocht worden. Als derde van deze groep mocht Mark de Groot met Indiana (Cizandro x Marvel) mee naar de finale. In de finale kwam Mark terug met Habibi en was zeker een kandidaat voor de titel beste nieuweling. Na de eerste omloop in de finale stonden Mark en Habibi dan ook eerste gevolgd door Cor van Dijk met Helandro B, Harry van Middelaar met Happiness-Lein, Kees van der Maat met Imposant en Antoon Epskamp met Ivirona. De eerste drie reden nogmaals af en het was Cor met Helandro B die de winst opeiste. Habbibi kwam nu niet in zijn ritme en bleef te lang in onbalans, waardoor er niet meer in zat dan de tweede plaatst. Happiness-Lein had zichtbaar moeite met de spanning en was nu te onrustig in zijn presteren en werd derde. Toch liet deze finale zien dat er weer een aantal talentvolle tuigpaarden gefokt zijn. In de toelichting prees de jury het vrolijke en constante optreden van de winnaar.

Van de overige vier aangespannen tuigpaardrubrieken wist Harry van Middelaar er drie te winnen. Alleen de eerste limietklasse werd een prooi voor Mark de Groot met de extreem bewegende Fontana Landzicht. Tijdens het overrijden met drie klom Hans Robben met Flexibel naar de tweede plaats en verwees Cees Embregts met Hester van H. de Vries naar plek drie. In de tweede limietklasse reden er vier over en won Van Middelaar met Heres GSM van J.T. Seinen. Veel tegenstand kwam er van Nico Calis met Hillydessa van Egbert Kruiswijk, die tweede werd. Willem van der Gugten klom met Fantast naar de derde plek en dat ging ten kostte van Henk van Voorst met Gentle B.  Een mooie tweestrijd ontspon zich in de derde limietklasse tussen Master Den Roos en Diesel. Harry heeft Den Roos al vroeg in vorm dit seizoen en de vosmerrie ging dan ook met afdruk door de baan. Diesel wordt door Berry van der Genugten in een rustig tempo voorgesteld waardoor de vosruin er geweldig inklimt en de voorbenen hoog en ver wegzet. Diesel werd zonder opzet gepresenteerd. Den Roos won de strijd nipt! De zadelrubriek schreef Diesel wel op zijn naam met Sabrina Melotti in het zadel. In de ereklasse een zestal toppaarden, waarbij de winst voor Brandy HBC was. Harry van Middelaar presenteerde de zwarte, die er weer geweldig overheen keek met zijn mooie lange hals. Het sterke optreden van Cognac in handen van Nico Calis werd beloond met de tweede plaats en Piet Lijffijt mocht zijn Drukwerk als derde opstellen voor Cor van Dijk met Elegant. Deze vier reden over voor de wedstrijd. Voorafgaande aan de ereronde werd Piet Lijffijt in het zonnetje gezet omdat hij voor de 25e keer deelnam aan dit Paasconcours. Samen met zijn vrouw Greet reed hij een aparte ereronde. 

Er was één rubriek voor hackney’s grote maat en het was Bert van Dansik met Eclipse Mastercraft (v. Eclipse Flash Dance) die het meeste enthousiasme losmaakte bij het publiek met zijn spectaculaire optreden en won dan ook meer dan terecht. Sven Fransen reed Plain’s Viniga (v. Plain’s Moonwalker) naar plaats twee. Deze zwarte liep met veel afdruk maar mistte wat oprichting. Met Touchstone Out off The Blue (v. Wentworth Ebony) werd Goos Thijssen derde voor Werner Sweens met Duval’s Quickstep (v. Shanie Strikeler). Het publiek genoot ook met volle teugen van de tuigpaardhengsten Stuurboord, Unieko, Dylano, Hertog Jan en Idol.

Tekst: Geert Bouius

Foto: www.oypo.nl/geertbouius1962