Beste nieuweling van Benningbroek komt uit Varik

Nieuws

Gisteren 15 april werd in Benningbroek voor de 16e keer de oefen- en showdag van Tuigpaardpromotie West gehouden. Uit de drie groepen nieuwelingen werden zes paarden geselecteerd voor de finale. Hiervan traden er vijf daadwerkelijk aan.

Nadat om 14.00 uur de opening door de burgervader had plaatsgevonden traden allereerst de tuigpaarden aan de lange lijnen aan waarbij Cees Embregts het eerste oranje lint van de dag verdiende dankzij Forrest. Vervolgens was Hillydessa van familie Kruiswijk in handen van Nico Calis goed voor de winst in de eerste groep van de limietklasse. Na de eerste rubriek Shetlanders was vervolgens de beurt aan de eerste groep nieuwelingen. Veel indruk maakte Ilardo VB (v. Eebert) van en gefokt door Marcel van Bruggen uit Varik. Rijk in het front en heel best over de benen was deze winnaar snel gekozen. Toen was al duidelijk dat er goede kandidaten zouden moeten opstaan hen aan het einde van de dag van de overall winst af te houden. Het optreden in de finale overtuigde echter wat minder, maar dat gold voor meer selectanten. Even na achten werd Ilardo VB als winnaar van Benningbroek 2017 gehuldigd. Een mooie tweede plaats in de groep was er voor Imponerio (v. Cizandro) met Jeroen Wiering die een heel voornaam front etaleerde en goed van de vloer komt. In ruimte gaf deze wat op de winnaar toe. In de finale kwam hij op de vierde plaats terecht.

Vervolgens draafde een vijftal hackney’s op in hun eerste groep, welke zonder finale overtuigend gewonnen werd door Heartland Step by Step van en gereden door Piet van der Gugten die zeker in houding de betere was. Er mooi in klimmend en los bewegend was na overkamping met de beste drie de winst in de tweede limietgroep voor Endré van Ulle Haarsma met Jacobien Postma aan de leidsels. Jan Jordans’ Ferro groeide in de wedstrijd en kwam dicht in de buurt. Deze werd tweede voor Marc Rook met Enziedancy die vooral zeer sterk begon en later in houding iets ging toegeven. De eerste limietgroep Fries ras leverde een overkamping met maar liefst vier finalisten op. Noestehoeve’s Hylke van Pieter Okkema werd in handen van Nadia den Hollander de fraaie nummer één. Rijk in het front en zeer actief bewegend was dit een indrukwekkend totaalbeeld. Met Kartsen van dezelfde hoeve werd Pieter keurig tweede voor Het Swarte Paerd Sierd PB van Het Swarte Paerd en Pieter Wijbenga in handen van Udo de Haan. Jilkjen van Jelle Bouma werd met Jelle van der Weide van een voorlopig eerste plaats wel wat ver weggezet op de vierde plaats. De helft van de vier deelnemers aan de damesklasse tuigpaarden met tweewielige wagens reed over. Winnaar werd Deborah Dat met Ferro die de goede vorm uit de limietklasse wist voort te zetten. Contant met Jessica Kinds was goed voor plaats twee. Na het vlakken van de bodem en een optreden van zangeres Celine Vermeulen, staand achterop de menwagen bij Melanie Schouten met ‘good old’ maar nog zeer strijdlustige Tatsiana van familie Wiering, trad de tweede groep tuigpaard nieuwelingen aan.

Jan Jordans voerde deze rubriek aan met de mooie tuigtypische Isaac (v. Eebert) die makkelijk beweegt en daarbij voldoende oprichting liet zien. In de finale wist hij het uiteindelijk tot een keurige tweede plaats te brengen. Op plaats twee in deze rubriek eindigde Inara (v. Colonist) van Rony Beuving. Deze heeft ook een mooie tuigtypische slag van lopen en ruim voldoende hals die er nog even meer opgezet mag gaan worden. In de finale werd plaats vijf hun deel. Vervolgens waren het Nadia den Hollander en Hylke die ook de zadelrubriek voor Friezen op hun naam schreven en Jelle van der Weide net voorbleven met Lytse Vlearen Hannes. De halve gemeenteraad trad aan voor de gemeenterubriek. Daarbij was Arie Schouten met Amaretto van Thijs Blankendaal burgemeester Frank Streng met Barend van Jan Jordans de baas. De tuigpaarden onder het zadel waren hierna aan de beurt. Na een mooie finale met de beste twee ging de winst naar Gentle B, gereden door Renee de Boer. Zij hield Gentle heel mooi in de houding en wist hem in beweging extra aan te zetten. Cetrienes werd onder het zadel bij Jessica Kinds keurig tweede. Deze gaf in houding iets toe op de winnaar. Na weer een groep Shetlanders verreden drie dames met showwagens hun finale. Winst was er ook hier voor Endré met opnieuw Jacobien Postma. Amaretto en Evelien Langerijs werden tweede, gevolgd door Cetrienes en Els Nijenhuis. Na nogmaals vlakken en een tweede optreden van Celine was het de beurt aan twee groepen jeugdigen onder begeleiding. Ook in de eerste rubriek was er weer succes voor stal Haarsma’s Endré. De achtjarige Jorrit van der Meulen won deze onder toeziend oog van ‘pake’ Ulle Haarsma. Gillian Beuving werd met Cetrienes tweede. Groep twee kwam op naam van Davie Jordans met Ferro. Op plaats twee de Fries Merle van de Waelhoeve met Naomie Hendrikx van Warbij. Daarna tijd voor groep drie van de nieuwelingen. Twee deelnemers en tevens beide finalist. Winnaar werd Idealist, ook een nazaat van Eebert, van Ulle Haarsma. Deze heeft een goede achterhand en voldoende houding. Tjeerd Haarsma showde Idealist, maar kwam in de finale niet terug. Op plaats twee eindigde Marcel van Bruggen met Irena (v. Waldemar) van Jaap Kok, die zich ook verdienstelijk bewegend toonde. In de finale trad Roelof van ’t Oever op als invaller voor Marcel en wist hun eerste kennismaking om te zetten in de derde plaats!

De tweespanrubriek was een gemixt gezelschap bestaande uit KWPN’ers en Friezen. Winnaar werd Ulle Haarsma met Celebration en Elburg, Jan Jordans met Ferro en Zilver werd tweede en plaats drie was voor Udo de Haan met Christiaan PW en Sierd PW. Daarna volgden Okkema en Beuving. De showrubriek hackney’s vormde een Jordans onderonsje. Drie van de vijf combinaties waren van hun stal en vormden tevens de top drie. Ziezo met Gabriëlle van Zijtveld was vervolgens de deftige winnaar van de derde limietgroep. Flexibel van en met Hans Robben was goed voor plaats twee. De tweede groep van de Friezen stond onder aanvoering van Christiaan PW van Pieter Wijbenga in handen van Udo de Haan. Deze klom er heel best in en wist Pieter Okkema met zijn Hylke voor te blijven. Celebration won de ereklasse in handen van eigenaar Ulle Haarsma. Hij was rijk in het front en best over de benen. Nico Calis reed er aan om hem met Cognac te passeren, maar dat lukte niet en werd tweede voor Thijs Blankendaal met Amaretto die gedrieën de finale reden. In de openklasse was de winst van AM FM Dellorto van Marcel van Bruggen onbetwist. Hij was de enige deelnemer die kwam opdagen en keerde na een ereronde en ophalen van het lint weer terug naar de wagen.

Tekst: Rijk van Vulpen

Foto: www.oypo.nl/rijkvanvulpen