Ditisem wint Paard en Buitenleven trofee

Nieuws

Gisteravond 29 maart openden de tuigpaarden het avondprogramma van de eerste editie van Paard en Buitenleven in de evenementenhal van Hardenberg. Dit hippisch evenement heette eerder PAARD Hardenberg en wordt nu omringt met een beurs  op het gebied van “Buitenleven”. Alle drie disciplines van de aangespannen tuigpaardensport waren aanwezig en boden het publiek een mooie afwisselende avond met als hoogtepunt de strijd om de Paard en Buitenleven trofee in de finale van de Besten der Besten aan de lange lijnen. Uit drie voorrondes plaatsen twee tuigpaarden, twee hackney’s en twee tuigpaarden Fries ras zich voor de grote finale aan het eind van de avond. Vier van de zes kwamen terug: Albert Lueks met de goedgekeurde KWPN hengst Ditisem van de familie Muggen, Berry van der Genugten met Diesel van Egbert Kruiswijk, Tivoli Sunday Boy van Gerard Zwartjens en Alwin 467 van stoeterij Bommelsteijn. Alle vier paarden zetten hun beste beentje voor maar Ditisem deed dit het meest constant in een mooie balans en met veel afdruk. De donkere vos maakte zich groot en bleef de ook zeker niet slecht presterende Fries Alwin voor, die even meer moeite had om de juiste balans te houden. Diesel werd derde en Sunny Boy vierde. Naast een fraaie deken en eresjerp voor Ditisem zelf kreeg voorbrenger Albert Lueks de eerste Paard en Buitenleven trofee uitgereikt.

De avond begon met een oefenrubriek voor nieuwelingen waarin een viertal aansprekende paarden werden geshowd. De jury plaatste Lambertus Huckriede met ECW It’s Me (v. Wentworth Ebony) van Alfons Engbers in eerste instantie op kop voor Marcel Ritsma met Ivo RSH (v. Saffraan) van H. Pos, maar na overrijden met deze twee pakte Marcel de overwinning. Beide paarden ontliepen elkaar niet viel en lieten veel ruimte in hun bewegingen zien en zetten de hals er mooi op. Alfons Engbers is een nieuwe rijder en werd zelf derde met zijn Cizandro nakomeling Imondro. Henk Hammers werd vierde met Inuwalda (v. Colonist) van de familie Ter Schure. Niek Alting schreef de limietklasse op zijn naam met Gentleman maar kreeg veel tegenstand van Berry van der Genugten met Diesel. De grootste verrassing van de avond vond plaats in de openklasse toen dezelfde Niek Alting met de al vroeg in topvorm verkerende Emerson, nationaal kampioen Besterly Amadeus met Leendert Veerman het nakijken gaf. De grote Emerson trad met veel allure op en heeft veel zelfhouding. Zijn front is opvallende mooi en hoog en hij ging tevens geweldig over de benen. Amadeus showde op zijn welbekende dansende manier, maar was niet in topvorm en werd tweede. Hierna volgden Evelien Corbeek met Only the Lonely, Jan van der Vegt met Atillos en Marieke Scherphof met Vlam. Ook in de damesklasse pakte Emerson overtuigend de winst, nu in handen van Niek’s vriendin Manon Veerman. In een tweestrijd met Evelien en Only the Lonely toonde Emerson de meeste oprichting en won terecht. Renate Veerman reed Besterly Eribo naar het derde geld en Marieke Scherphof sloot het rijtje van vier met Vlam. Harry van Middelaar pakte de winst in de hengstenrubriek met Delviro HBC van de HBC stal en hield Henk Hammers met Heliotroop VDM van Jaap van der Meulen en Albert Lueks met Ditisem achter zich.

Naast de lange lijnen waren er nog twee rubrieken voor de tuigpaarden Fries met elk drie deelnemers. De limietklasse werd vrij overtuigend gewonnen door Henk Hammers met Joppe van Nynke Schrale. Joppe laat veel ruimte zien en loopt met voldoende oprichting. Susan Bouwman eindigde met Egberdina’s Henk als tweede voor Age Okkema met Stal de Merksen Jelmer. In de rubriek voor dekhengsten kwam Lambertus Huckriede met Uldrik 457 van A. Both opdraven en liet de zwarte hengst er geweldig inklimmen. Hij maakte zich groot en was bijzonder deftig met een hoog en ruim voorbeen gebruik. Voor Age Okkema met Thorben 466 was plaats twee en Hendrik Eppinga met Fonger 478 werd derde.

Ook voor de hackney’s twee gewone wedstrijden, één voor de hackney pony’s en één voor de grote maten. Bij de pony’s kwamen vier goedgekeurde hengsten in de baan en na een standshow met Anneke Huckriede met Brookfield May Way en Peter van Nispen met Magic Hallmark, was de winst voor de foutloos showende May Way. Hallmark kwam moeilijk is zijn ritme, maar had zeker beste momenten. Kevin Huckriede stuurde Renvyle Bobby’s Boy naar de derde plek, net voor Gijs Polman met May Dream. Door een aantal afmeldingen kwamen er bij de grote maten maar twee in de baan, maar die lieten zich wel spectaculair zien. Op kop Demi van Nispen van de heel aparte Magic Eclipse Flash Dance. Onvoorstelbaar hoe hoog deze bruine hengst van de vloer gaat. Gerard Zwartjens werd tweede met de altijd sterk over de benen gaande Tivoli Sunny Boy.

Verder werd er nog afscheid genomen van de heren Janus Plaisier en Piet Lelieveld die in Hardenberg voor het laatst als jury fungeerden. Beide mannen stoppen ermee nadat ze jaren lang en in verschillende commissies tuigpaarden hebben beoordeeld. Namens de VTN sprak Leendert Veerman hen toe en overhandigde Henriette Hoorn de bloemen. Ze kregen een staande ovatie van het publiek toen ze met Niek Alting en Leendert de ereronde in de openklasse meereden.

Tekst & Foto: Geert Bouius