Cizandro topaanvoerder Bennekomse nieuwelingen

Nieuws

Traditiegetrouw is op Hemelvaartsdag landgoed Hoekelom decor voor CH Bennekom. Ditmaal voor de 111e keer en dat was zeker niet de slechtste keer. Een behoorlijk aantal paarden was zo vroeg in het seizoen al goed in vorm! Dit gold zowel voor tuigpaarden, Friezen als hackney’s. De laatsten verreden nu al hun kampioenschap tweespannen. Juist deze rubriek blonk nog niet als beste uit in routine waarbij afgevraagd kan worden of zo’n kampioenschap niet te vroeg in het prille seizoen is. Alle acht spannetjes lieten wel wat steekjes vallen maar de eerste vier kampten over en daar spitste een spannende strijd zich toe tussen Heartland Bust Your Buttons en Heartland Look At Me van de Gebroeders Van Wanrooij met Rob d’ Achard aan de leidsels en Kuijpers’ span Eagles Daylight en Eagles Pocket Rocket in handen van Lambertus Huckriede. In deze finale wist Rob de lichtbruine ballerina’s het meest constant te houden en sleepte daarmee de eerste titel van 2016 binnen.                                                                        

Op een elftal nationale concoursen wordt dit seizoen voor het eerst een digitaal keuringssysteem gehanteerd en Bennekom had de primeur. Dit nieuwe systeem is met name voor de juryleden even wennen maar lijkt na zo’n eerste officiële keer geen verkeerde beslissing. Drie juryleden staan onafhankelijk van elkaar op verschillende plaatsen met naast ieder van hen een assistent die hun bevindingen op een tablet invoert. Deze plaatsingen worden berekend en vervolgens door de speaker omgeroepen. De eerste negen paarden worden geplaatst, de rest op catalogusvolgorde. Op een elektronisch bord wordt de (voorlopige) uitslag ook zichtbaar voor het publiek, waarbij meteen aangegeven wordt hoeveel overrijders er zijn. Ook is de uitslag van de individuele juryleden zichtbaar. De bij aanvang verwachte tijdstoename bleek mee te vallen maar het is voor de jury nog wel even wennen.                                                                                                                      Eén van de meest interessante rubrieken is uiteraard die van de tuigpaardnieuwelingen. Een mooie groep van elf debutanten betrad de zonovergoten baan, waarbij de kopgroep uit vijf overrijders bestond. Maar liefst drie daarvan zijn nakomelingen van Cizandro. De onbetwiste overwinning ging naar zijn zoon Bommelsteyn’s Hubert van Jaap van der Meulen, gereden door Lambertus Huckriede. Hubert vertoonde veel actie en een fraai front en vooral met dat laatste overtroefde hij de eveneens sterk optredende Crescendo-dochter Hianca van Toon van Doorn in handen van Harry van Middelaar. Ook Heidelien (v. Cizandro) van de Gebroeders den Otter is inmiddels al geen onbekende meer. Met Robbie van Dijk liep zij heel sterk naar de eervolle derde plaats. Bij het overrijden werd stuivertje gewisseld door Hebony (v. Wentworth Ebony) die met Johan Borkent aan de leidsels de dekhengst Hertog Jan (v. Cizandro) naar de vijfde plaats verwees omdat deze zijn goede momenten niet constant vast kon blijven houden. Een mooi fokkerssucces voor Piet Lelieveld die twee van zijn fokproducten zag overrijden en één daarvan overwinnen!

Arjen-zoon Haike 482 wist onbedreigd de eerste competitierubriek van de Friese nieuwelingen op zijn naam te schrijven met Sybren Minkema aan de leidsels. Hier gaf Geert van de Noeste Hoeve met Pieter Okkema goed partij en pakte het rode lint, gevolgd door Stal de Merskens Jelmer en Age Okkema en Nick van Horseteam Urk in handen van Susan Bouwman. Benieuwd naar de overige verslaggeving en foto’s, maar nog geen abonnee? Geef u op en geniet mee van Het Showpaardmagazine juíst nu het nieuwe seizoen is losgebarsten…

Tekst & Foto: Janneke Berghuis