Forrest beste nieuweling van Benningbroek

Nieuws

Zaterdag 25 april werd in Benningbroek door Tuigpaardpromotie West de jaarlijkse oefen indoor gehouden in Benningbroek. Dit is de laatste van de indoor cyclus alvorens het buitenseizoen van start gaat. Uit vier groepen nieuwelingen selecteerde het jury drietal dat bestond uit Rein Bosch, Wim Cazemier en Peter van den Brink zeven nieuwelingen. Marcel van Bruggen werd er met twee geselecteerd en kon er uiteraard maar één tegelijk rijden en derhalve omvatte de finale zes paarden die van achter naar voren geplaatst werden. Winnaar werd de Patijn-nazaat Forrest van Stoeterij Embregts en Van der Gun, in handen van Cees Embregts. Dit betreft een degelijke vos die over een correcte houding beschikt, achter zeer sterk is en voor ook goed van de vloer komt. In de eerste groep werd hij nog tweede achter Ferro (v. Manno) van Jan Jordans die in de finale nu derde werd. Ferro die vorig jaar ook al een aantal oefen indoors liep heeft veel hals en beweegt heel tuigtypisch, maar was te vaak niet helemaal recht gesteld. Vorig jaar was hij de beste nieuweling in Benningbroek. In de finale nestelde Marcel van Bruggen zich tussen dit tweetal met Gema (v. Makari Jetsetter). Deze bruine heeft een mooie slag van lopen, met een goede motor. Wat betreft houding mag ze nog iets opgerichter gaan. Op plaats vier eindigde Age Okkema met de opvallende schimmel Fantastic (v. Unieko), die over veel hals beschikt en zich tuigtypisch en wat wisselend toonde. Als vijfde werd de opvallend getekende vos G Star met Tjeerd Haarsma opgesteld. Deze lijkt veel in huis te hebben, maar is nog te wisselvallig. Zijn afstamming is overigens ook opvallend, hij is een zoon van Be My King. Voor Fendilina (v. Manno) in handen van Berry van der Genugten was de zesde plaats. Deze voerde eerder op de dag groep twee aan. Niet in de finale verscheen de goed bewegende Fernadette (v. Vaandrager) van combinatie De Lange/Laman, zoals al gezegd, gereden door Marcel van Bruggen.

Na het binnenhalen van de burgemeester, wat gepland stond om 15.00 uur, werd het programma begonnen met een tweetal tuigpaarden aan de lange lijnen. Dit werd gewonnen door Enzydancy (v. Torino) van Mark Rook. Vorig jaar liep deze opvallend bewegende vos nog als nieuweling in Benningbroek. Deze eerste plaats zou een voorbode blijken te zijn van een verder heel succesvolle dag voor haar… Barend van Jan Jordans werd in deze rubriek tweede. De eerste limietgroep voor de tuigpaarden werd na over rijden van de eerste twee, gewonnen door Fantast met Willem van der Gugten. Fantast debuteerde vorig jaar in Benningbroek en was toen één van de betere nieuweling. Na het winnen van de Westelijke competitie, was de weer veel houding tonende vos nu dus de beste in de limiet. Hij nam het op tegen Diesel in handen van Berry van der Genugten die in houding iets toegaf, maar wel extra beweegt. Vervolgens was de eerste groep Friezen aan de beurt. Winnaar werd Feitse GL met Leslie Agricola die de actief marcherende zwarte parel reed. Izaak fan de Mersken werd met Age Okkema de goed bewegende, maar in houding iets toegevende nummer twee. Vervolgens kwamen de ereklasse tuigpaarden al in de baan. Drie paarden werden nogmaals bekeken en dat leverde een eerste plaats op voor Celebration in handen van Ulle Haarsma. De vos richtte zich mooi op en kwam daarbij hoog en ruim van de vloer. Jan Jordans reed zijn inmiddels 19-jarige schimmel Oxcan naar een keurige tweede plaats en dat was een plaatsje hoger dan in de eerste omloop en dat ging ten koste van Amaretto met Thijs Blankendaal die heel goed liep, maar het tempo wat teveel opvoerde.

De zadelrubriek was in twee delen opgesplitst. Allereerst kwamen vier Friezen in actie, die tenslotte aangevoerd werden door de heel best bewegende Feitse GL met opnieuw Leslie aan de teugels. Izaak onder Abe Brandsma kwam qua verrichting wel heel dicht bij. Vervolgens waren het de KWPN’ers die zich onder het zadel showden. Paulien van der Gun reed nog niet eerder met Enziedancy, maar reed de met veel souplesse bewegende vos verdiend naar de eerste plaats. Zavanno onder Jacobien Postma was hierbij de grootste concurrent. Beide winnaars namen het vervolgens nog tegen elkaar op, waarbij Enziedancy won van Feitse GL. In de eerste groep van de hackney’s werd de finale met de beste twee beslecht door de arbiter. Deze koos voor Heartland Monday van en met Jan Jordans. Deze kan goed bewegen, maar maakte eigenlijk teveel fouten voor de eerste plaats. Het maakte overigens niet veel uit, want de nummer twee is eveneens van Jan en dat betrof Baron’s Macho, gereden door Debora Dat die een mooie gelijkmatige verrichting toonde en mooi was in houding. De twaalfjarige Davy Jordans won met zijn vaders Barend heel mooi de jeugdrubriek. Super deftig en best over de benen gaand wist hij daarmee Jelle de Waard met Zavanno voor te blijven.

Voor de gemeentelijke notabelen van Medemblik vormt de jaarlijkse ‘Gemeenteprijs’ een hoogtepunt. De wisselbokaal kon dit jaar mee met D66’er Yannick Nijsingh, die daarmee overtuigend debuteerde met een tuigpaard. De eerste ronde nog wat onwennig over hoe een ‘stuur’ bij zo’n paard werkt, reed hij Amaretto al snel heel overtuigend. Hij liet hem de passen goed afmaken doordat hij het tempo mooi beheerst wist te houden. De Medemblikker titel was daarmee voor hem een feit. Wethouder Joset Fit reed Barend van Jan Jordans ietsje te luchtig in het front en werd netjes tweede. Derde finalist was Bert de Jong met Tidalburga van Nico Calis. In de tweespanrubriek verschenen vijf aanspanningen in de baan, waaronder één met Friezen. Winnaar van de overkamping met twee aanspanningen ging met miniem verschil naar de best bewegende Celebration en Zavanno met Ulle Haarsma, op de voet gevolgd door Nico Calis met Cognac en Tidalburga die het rechtst gesteld waren. Vier dames kwamen in hun rubriek met tweewielige wagen in actie, wat direct een definitieve eerste plaats opleverde voor Evelien Langerijs met Amaretto. Janneke van der Linde werd met Barend goede tweede. Grotendeels dezelfde groep hackney kwam in hun volgende showrubriek weer in actie. De winst was nu wel voor Macho en Debora Dat, terwijl Jan met Monday nu tweede werd. Derde werd Step by Step met Willem van de Gugten. Jarin Vos werd met zijn Cambridge Boy nu vierde. In de eerste hackneyrubriek had Jarin de derde plaats met hem weten te behalen.

Voor Enziedancy was er in de tweede limietgroep opnieuw een eerste plaats. Nu was het eigenaar Mark Rook die de chique merrie extra liet draven. Celano met Dicky Veerman is nog even royaler qua voorkomen, maar gaf in beweging toe op de winnares. Cognac van Nico Calis en Eemnes K met Teus van ’t Klooster completeerden de groep die over mocht rijden.

De tweede tuigrubriek fries ras leverde een strijd op tussen de mennende heren Okkema en Van Bruggen. Age won deze strijd en derhalve werd Marcel van Bruggen met AMFM Jillis tweede. De tuigpaardrijdende dames met showwagen stonden onder leiding van Jacobien Postma die zorgde dat Celebration voor de derde maal oranje kon worden opgespeld. Debora Dat volgde met Edelweis, waarna de hiervoor beschreven nieuwelingenfinale volgde. Al met al een mooie afsluiting van de indoors. Aanstaande maandag gaat het buitenseizoen van start in De Bilt en Lemele!

Tekst & Foto: Rijk van Vulpen

Fotobijschrift: Forrest werd in handen van Cees Embregts de beste nieuweling