Vier nieuwe hackneyhengsten goedgekeurd

Nieuws

Vandaag, zaterdag 21 maart, werd op de Nieuwe Heuvel in Lunteren de jaarlijkse hackney hengstenkeuring van het Nederlandsch Hackney Stamboek gehouden. Van de nieuwe lichting hengsten werden er vier goedgekeurd. Drie in de kleine maat en dus één grote maat.

De eerste die groen licht kreeg was de Engels gefokte Brookfield May Way van Lambertus Huckriede. De eveneens vierjarige Stefke van Jos Havemans mag ook de fokkerij gaan dienen. De derde kleine maat betreft Noddyvyse Magic Moment van opnieuw Lambertus Huckriede. In de grote maat was Plain’s Black Beauty van Gert Spierings eveneens goed voor een dekbrevet.

De oudere en al eerder goedgekeurde hengsten die al voldoende verrichting hadden getoond werden na hun presentatie geprimeerd. Alle hengsten met een eerste premie mochten vervolgens aan de kampioenskeuring deelnemen. Hierbij ging in de grote maat de kampioen van voorgaande jaren op herhaling en in de kleine maat viel er een nieuwe kampioen te noteren.

Voor het kleine maat kampioenschap kwam er uiteindelijk een indrukwekkend gezelschap in de baan. Het bijzonder mooie totaalbeeld en beste gangwerk van de vorig jaar uit Engeland geïmporteerde Westbourne Hallmark van gebroeders Van Nispen verwierf de voorkeur en werd kampioen. Extra bewegend was de reserve titel voor Heartland Rhyme and Reason van Lambertus Huckriede. In het kampioenschap grote maat was het explosieve gangwerk van Wentworth Ebony van de broers Van Nispen opnieuw goed voor de titel. Het was Black Challenger van combinatie Verdonk en Veerman die in model even luxer is, maar in beweging wat toe gaf en verdienstelijk reservekampioen werd. Aan het einde van het programma kwamen nog enkele hengsten in tuig in actie met betrekking tot het tonen van hun verrichtingen. Eerder in het programma kwamen dertien aspirant rijders in actie. Allen legenden eerst met goed gevolg het theorie examen af en slaagden vervolgens ook voor het praktijk gedeelte. Tevens kwam een drietal hackney’s onder het zadel in actie.

In de komende uitgave van Het Showpaard leest u een uitgebreider relaas over deze boeiende keuring

Tekst & Foto: Rijk van Vulpen

Voor foto’s zie: www.rijkvanvulpen.nl

Fotobijschrift: Westbourne Hallmark van gebroeders Van Nispen werd kampioen kleine maat