Laatste eresjerpen voor Eebert en Hielke in Assen

Nieuws

Op de eerste avond van het 59e NIC  Assen dat gisteravond in de fraaie TT Hall werd gehouden, kwamen tuigpaarden, hackney’s en Friezen in de baan. De 200 betalende bezoekers hadden een mooie avond met als klapper de sensationele finale van de KWPN hengstencompetitie. Dat een hengst van de gebroeders Van Manen uit Ede de competitie zou winnen stond wel vast, maar welke: Fantijn of Eebert? Fantijn stond in de tussenstand 2 punten voor op Eebert en leek de beste papieren te hebben omdat hij zelfs bij een tweede plek in de finale nog winnaar was. Eebert zijn kans was klein omdat die alleen het eindklassement kon winnen als hijzelf de finalewedstrijd won en Fantijn derde werd. Wat niemand voor mogelijk had gehouden gebeurde toch. Na de eerste ronde stonden Mark de Groot en Dylano op kop, gevolgd door Lambertus Huckriede met Eebert op de tweede plaats en Robbie van Dijk met Fantijn derde. Alle drie hengsten waren in vorm en reden gedrieën over. De zwarte Dylano  ging voor en achter sterk, met tact over de benen en toonde een fraaie houding. Eebert gaf alles en klom er hoog in vanuit zijn krachtige achterhand, waardoor de vos in de voorhand bijzonder ruim werd. De vos Fantijn showde fantastisch met zijn mooie front, was ook ruim in de voorhand, maar miste iets kracht in de achterhand. Het was bijzonder spannend. Eebert werd terecht aangewezen als winnaar, waarna de jury Dylano als tweede liep opstellen en Fantijn dus derde werd, met als gevolg dat Lambertus met Eebert  ook de competitie won. Harry van Middelaar won eerder op de avond twee wedstrijden;  met Crescendo HBC de lage limietklasse en met Brandy HBC de ereklasse. Marcel Ritsma won de andere limietklasse met Zuidwester en Evelien Corbeek won ook twee keer met Only the Lonely. Eerst de damesrubriek  en later de zadelrubriek. Mooi was de overwinning van Annelies Adriaansen met Benderose van Martin Uineken bij de fokmerries en Leendert Veerman won de tweespanrubriek met Besterly Amadeus en – Eribo.

Chantal van Dijk won beide hackney rubrieken met Highway’s Spring en bij de tuigpaarden Fries ras was Hielke van de familie Van Veenen in topvorm. Met Peter van Veenen won hij de openklasse en onder Maaike de Jong werd hij kampioen Friezen onder het zadel. Dit kampioenschap zou in Workum verreden worden, maar werd afgelast. In de warme TT Hall kwamen 13 paarden in actie waarvan er 5 de finale reden. Maaike kwam al spectaculair binnen met Hielke en ook in de finale liet de zwarte ongekend hoge en ruime bewegingen zien. Hij won dan ook meer dan terecht deze laatste titel voor de Friezen. Susan Bouwman werd op de sterke Minne van de Egberdina Hoeve reservekampioen en derde werd Sale Visser met Udo fan ‘e Huchten van Rindert Algra. Udo ging goed vierkant en bleef goed in het front. Vierde werd Linda Wester op Hovenierwester Sterre en titelverdedigster Harmina Holwerda moest met de vijfde plaats genoegen nemen op Petrus PJ.  Susan Bouwman won wel de damesklasse met Egberdina’s Arwyn.

Tekst: Geert Bouius

Foto: www.oypo.nl/geertbouius1962

Fotobijschrift: Het verplaatste kampioenschap Friese tuigpaarden onder het zadel werd gewonnen door Hielke van familie Van Veenen, gereden door Maaike de Jong.